Off bayılırım sarmaya dediğinizi duyar gibiyim. Vallahi
yazarken ben bile aynı şeyi düşündüm hatta yarın yapmalıyım diye geçirdim
aklımdan. Bizim evde her türlüsü yenir kıymalısına da hayır demezler o ayrı.
Ama zeytinyağlı olduğunda her an yenmeye hazır olduğundan daha zahmetsiz
geliyor bana nedense. Yurdumuzda çeşit çeşit yapılıyor kimi kuru olarak ve tüm
iç harcı pişirmeden yapıyor kimi si de pişirerek içerisine bol domates
ekleyerek. Bugün size iç pilav tarzında pişirilerek hazırlanan kuş üzümlü dolma
fıstıklı bir tarif vereceğim. Yaz kış sürekli tüketilebilecek meze kıvamında
yenebilecek şeklini veriyorum. Buyurun bakalım tarifimize
Malzemeler:
- 2 su bardağı pirinç
- 2 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı tarçın
- 3 - 4 adet karanfil ( baş kısımları dövülecek )
- Kuş üzümü ( 1 avuç )
- Dolmalık fıstık ( 1 avuç )
- Kuru nane ( nane sevme ölçünüze bağlı )
- Su
- Zeytinyağı
- Asma yaprağı
Yapılışı:
Asma yaprağımızı sıcak su dolu tencereye
alalım 1-2 taşım kaynatıp ocaktan indirelim. Sıcak suyunu süzerek bir tepsiye alalım.
Pirinci yıkayıp hazırlayalım, kuş üzümünü ve dolmalık fıstığı yıkayarak kenara alalım.
Soğanı küp şeklinde doğrayalım tencereye az miktarda zeytinyağı ekleyerek
soğanı karamelleşene kadar kavuralım. Sarımsağı küçük parçalar halinde
doğrayarak soğana ilave edelim.
Kavurma işlemimiz bittiğine göre su ve
baharatları ekleyebiliriz. Dolmada 1 ölçü pirince 1 ölçü su kullanılır buna
göre biz 2 ölçü su kullanacağız. Pirinciniz kırık pirinçse 1,5 bardak su
eklemeniz mantıklı olacaktır bunu da söylemiş olayım ki pilav modunda pişmesin.
Pirinç kuş üzümü ve dolmalık fıstığı da ekledikten sonra son dokunuş karanfili
de ekleyelim. Daha yoğun karanfil kokusu için dilerseniz karanfilin sap kısmını
da ekleyebilirsiniz. Sonrasında çıkartmanız gerek bunu atlamayın. Tenceremizin
kapağını kapatalım düşük ısıda pişirelim suyu çekince ocaktan alıp
dinlendirelim.
Pilavımız pişti demlendi ve soğudu şimdi
yaprakları bir tepsiye alalım ve içini doldurmaya başlayalım. Zeytinyağlı çok
küçük sarıldığında ( özellikle pişmiş pilavla ) sıkıştırılmadan sarılmalı ki
içerisine suyu alıp lezzetle pişsin çok sıkıştırarak ve minik sarılırsa içi
hamur olabilir.
Yani ne çok sıkışık ne çok gevşek olacak. Sarmalarımızı
hazırladıktan sonra tenceremizin dibine asma yapraklarından koyalım hatta sap
kısımlarını da ilave edelim ki ekşilik versin. Sıkıştırarak tencereye dizelim
üzerine yine asma yaprağı ile kapatıp küçük bir kapakla sabitleyelim az miktarda zeytinyağı ve su
ekleyip pişirmeye geçelim. Limon ferahlığını ve
ekşiliğini isteyenler tencereye limon dilimleri ekleyebilir limonun kabuğundaki
koku enfes bir lezzet katar.
Suyu çekene kadar pişirelim. Soğuyunca servis
tabağına alıp limon dilimleriyle servis yapalım.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder