Haydi Yemek Yap
En az malzemeli
Tariflerle
Home » , » ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

Written By Azmalzemelimutfak on 13 Aralık 2018 Perşembe | Aralık 13, 2018


azmalzemeli yaprak sarmasıOff bayılırım sarmaya dediğinizi duyar gibiyim. Vallahi yazarken ben bile aynı şeyi düşündüm hatta yarın yapmalıyım diye geçirdim aklımdan. Bizim evde her türlüsü yenir kıymalısına da hayır demezler o ayrı. Ama zeytinyağlı olduğunda her an yenmeye hazır olduğundan daha zahmetsiz geliyor bana nedense. Yurdumuzda çeşit çeşit yapılıyor kimi kuru olarak ve tüm iç harcı pişirmeden yapıyor kimi si de pişirerek içerisine bol domates ekleyerek. Bugün size iç pilav tarzında pişirilerek hazırlanan kuş üzümlü dolma fıstıklı bir tarif vereceğim. Yaz kış sürekli tüketilebilecek meze kıvamında yenebilecek şeklini veriyorum. Buyurun bakalım tarifimize

Malzemeler:


  • 2 su bardağı pirinç

  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak

  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı yenibahar

  • 1 çay kaşığı tarçın

  • 3 - 4 adet karanfil ( baş kısımları dövülecek )

  • Kuş üzümü ( 1 avuç )

  • Dolmalık fıstık ( 1 avuç )
  • Kuru nane ( nane sevme ölçünüze bağlı )
  • Su
  • Zeytinyağı
  • Asma yaprağı


Yapılışı:

Asma yaprağımızı sıcak su dolu tencereye alalım 1-2 taşım kaynatıp ocaktan indirelim. Sıcak suyunu süzerek bir tepsiye alalım. Pirinci yıkayıp hazırlayalım, kuş üzümünü ve dolmalık fıstığı yıkayarak kenara alalım. Soğanı küp şeklinde doğrayalım tencereye az miktarda zeytinyağı ekleyerek soğanı karamelleşene kadar kavuralım. Sarımsağı küçük parçalar halinde doğrayarak soğana ilave edelim.

Kavurma işlemimiz bittiğine göre su ve baharatları ekleyebiliriz. Dolmada 1 ölçü pirince 1 ölçü su kullanılır buna göre biz 2 ölçü su kullanacağız. Pirinciniz kırık pirinçse 1,5 bardak su eklemeniz mantıklı olacaktır bunu da söylemiş olayım ki pilav modunda pişmesin. Pirinç kuş üzümü ve dolmalık fıstığı da ekledikten sonra son dokunuş karanfili de ekleyelim. Daha yoğun karanfil kokusu için dilerseniz karanfilin sap kısmını da ekleyebilirsiniz. Sonrasında çıkartmanız gerek bunu atlamayın. Tenceremizin kapağını kapatalım düşük ısıda pişirelim suyu çekince ocaktan alıp dinlendirelim.

Pilavımız pişti demlendi ve soğudu şimdi yaprakları bir tepsiye alalım ve içini doldurmaya başlayalım. Zeytinyağlı çok küçük sarıldığında ( özellikle pişmiş pilavla ) sıkıştırılmadan sarılmalı ki içerisine suyu alıp lezzetle pişsin çok sıkıştırarak ve minik sarılırsa içi hamur olabilir. 

Yani ne çok sıkışık ne çok gevşek olacak. Sarmalarımızı hazırladıktan sonra tenceremizin dibine asma yapraklarından koyalım hatta sap kısımlarını da ilave edelim ki ekşilik versin. Sıkıştırarak tencereye dizelim üzerine yine asma yaprağı ile kapatıp küçük bir kapakla sabitleyelim az miktarda zeytinyağı ve su ekleyip pişirmeye geçelim. Limon ferahlığını ve ekşiliğini isteyenler tencereye limon dilimleri ekleyebilir limonun kabuğundaki koku enfes bir lezzet katar.

Suyu çekene kadar pişirelim. Soğuyunca servis tabağına alıp limon dilimleriyle servis yapalım.

Afiyet Olsun




SHARE

0 yorum :

Yorum Gönder

Follow via Twitter