Mükemel lezzette Turşu yapmak istermisiniz? Kim istemez ki değil mi ? vereceğim tarifle her tür turşuyu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hem lezzetine doyulmayacak tadı olacak hem de turşunuz hiç bir şekilde erimeyecek.Bu karışımı kullanarak her sebzenin turşusunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Bu zamana kadar yaptığınız turşulardan lezzetinin çok daha güzel olacağının garantisini veriyorum.Kış boyunca erimeden doyasıya turşu keyfi sürmek harika bir duygu.
Nasıl mı ? haydi bir tarife bakalım nasılmış. Şimdiden kolay gelsin ellerinize sağlık.
MÜKEMMEL LEZZETTE ÇITIR ÇITIR TURŞU
Malzemeler:
- 1 litre içilebilir su
- 1 çay bardağı üzüm sirkesi
- 2,5 çorba kaşığı deniz tuzu veya kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- defne yaprağı
- nohut
- sarımsak
- kereviz sapı
- Turşu yapılacak sebzeler.
Yapılışı:
Tencereye su , toz şeker ve tuzu ekleyerek karıştıralım . Ocağımızı açalım ve hafif kaynatmaya başlayalım kaynama noktasına geldiğinde sirkeyi ekleyerek 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım.
Kullanacağımız miktarda sarımsağı ılık su dolu bir kaseye koyalım ki dış kabuklarını rahatlıkla soyabilelim. Bu sırada turşu yapılacak malzemeleri iyice yıkayalım.Sap kürdan yardımıyla bir kaç yerinden delikler açalım.Turşu yapacağımız kavanozu yıkayıp kurulayalım dip kısmına 9-10 adet kuru nohutu ekleyelim.sebzeleri dikkatle kavanoza yerleştirelim. Arasına kabukları soyulmuş sarımsaktan ilave edelim. Sebzelerden tekrar ekleyelim defne yaprağını sebzelerin arasına yerleştirelim.
Kavanoz dolmuş ise üzerine kaynatılıp soğuttuğumuz suyu ilave edelim. En üst kısma kereviz sapını koyarak kapağını sıkıca kapatalım. Kavanozu bir tepsi içerisine koyarak ters çevirelim. Bu şekilde 1-2 saat kalmasını sağlayalım ki içindeki hava kabarcıkları çıksın. Kavanozda hava kalırsa turşumuz kısa sürede bozulup erimeye başlayacaktır. Fazla sıcak olmayan ve güneş görmeyen bir yere kaldıralım.
Sizlere tavsiyem en fazla 3 litrelik kavanozlarda turşu hazırlamanız. Bunun nedenine gelince büyük kavanozlarda hazırlandığında her seferinde turşu çıkartırken içerisine hava giriş çıkışı oluyor. Bu da erime ve bozulmaya neden oluyor. 1,5 litrelik kavanozlarda yapılırsa bitme süresi daha kısa olduğundan sorun yaşamadan turşunuz bitmiş olur. İşte bu kadar turşumuz afiyetle yenmeye hazır.Hava sıcaklığına bağlı olarak 15 günde turşunuz en geç yenmeye hazır.
Arada kavanozları kontrol edelim ki fermentasyon sırasında suyu azalmasın. Su da bir azalma varsa üzerine kaynatılıp soğutulmuş sirkeli ve tuzlu sudan hazırlayarak ekleyebilirsiniz.
0 yorum :
Yorum Gönder