Off yazarken bile ağzımın suyu akmaya başladı resmen.
Görüntüsü ve lezzetiyle mükemmel bu tatlıya bayılacaksınız.
Gayri ihtiyari yıllar önce yonca evcimik’in söylemiş olduğu bir şarkıdaki nakarat takıldı aklıma aboneyim ebone biletleri cebimde ballı lokma tatlısı aman hadi hayırlısı 😀)) haydi bakalım hayırlısı olsun bizde yapalım ve afiyetle tüketelim bu minnak tatlıları yalnız her şeyin azı karar çoğu zarar sonra aman bu ne böyle kilo aldık falan demeyin sakın bana. Vallahi ben masumum listeye göre yazıyorum .
Zamanında tuttuğum ve denediğim onca lezzetli tarif arasından seçmece yapıp yazıyorum. Bir gün bakarsınız tatlı diğer gün acılı ezme. Benim sağım solu belli olmaz. Bakalım nasılmış tarifimiz haydi kolay gelsin şimdiden ellerinize sağlık deyip lafı uzatmadan konuya gireyim.
Gayri ihtiyari yıllar önce yonca evcimik’in söylemiş olduğu bir şarkıdaki nakarat takıldı aklıma aboneyim ebone biletleri cebimde ballı lokma tatlısı aman hadi hayırlısı 😀)) haydi bakalım hayırlısı olsun bizde yapalım ve afiyetle tüketelim bu minnak tatlıları yalnız her şeyin azı karar çoğu zarar sonra aman bu ne böyle kilo aldık falan demeyin sakın bana. Vallahi ben masumum listeye göre yazıyorum .
Zamanında tuttuğum ve denediğim onca lezzetli tarif arasından seçmece yapıp yazıyorum. Bir gün bakarsınız tatlı diğer gün acılı ezme. Benim sağım solu belli olmaz. Bakalım nasılmış tarifimiz haydi kolay gelsin şimdiden ellerinize sağlık deyip lafı uzatmadan konuya gireyim.
BALLI LOKMA TATLISI
- 3 su bardağı un, tepeleme (500 gr)
- 2 su bardağı ılık süt (500 ml)
- 1 paket kuru maya ( ınstant maya )
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı sirke (isteğe bağlı)
ŞERBETİ :
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı bal (yerine birkaç damla limon suyu da kullanabilirsiniz)
KIZARTMAK İÇİN
Ayçiçek yağı
YAPILIŞI:
İlk önce şerbetini hazırlamak için şekeri ve suyu uygun bir
tencereye alalım .Su hafif kaynamaya başladığında kısık ateşte 20-25 dakika
kıvam alana kadar kaynatıp, ılınmaya bırakalım. Balı ekleyip karıştıralım.
Şerbetin
tamamen soğumasını bekleyelim veya buzdolabına kaldırabilirsiniz yalnız ilk
sıcaklığı geçene kadar oda sıcaklığında bekletin ki buzdolabına zarar vermeyin.
(Şerbet çok soğuk olması gerekiyor, şerbet tamamen soğuduktan sonra hamuru
hazırlayabilirsiniz)
Hamuru için bütün malzemeleri uygun bir kaba alıp ve mixer
ile hızlıca çırpalım (5 dakika kadar çırpın, bütün malzemeler özleşene kadar).
Hamurun mayalanması için yarım saat kenara alıyoruz. Yağı geniş bir tencereye
alıp ve yüksek ayarda ısıtalım, çöp şiş ile ısısını kontrol edelim. Küçük bir
kaseye sıvı yağ ekleyin, lokması için kullanacağınız yemek kaşığını bu yağda
yağlayalım ki hamur kaşığa yapışmasın . Soğuk şerbet kızdırdığınız yağın
yakınında olsun.
Mayası gelen hamura elimizi batırıp avucunuza hamur alıp ve
yumruk yapalım. Hamur yumruk yaptığımız yerden çıkacak hafifçe bastırıncaz,
zeytin büyüklüğünde yağlanmış kaşıkla lokmalar alıp ve yağa bırakalım.
Lokmaları fazla büyük tutmayın, yağda 2-3 katı şişecektir. Her ikinci lokmadan
sonra kaşığı tekrar yağlayın. Yüksek derecede olan yağın altını hafif kısalım,
lokmaların ağır ve içi pişmesi için. Ocağınız çok harlı yanmasın yoksa hamurun
dışı pişip içi tam pişmeyebilir.Kevgir yardımı ile sık karıştırarak altın
sarısı renk alana kadar pişirelim.
Pişen lokmaları yağdan alıp hemen soğuk
şerbete alalım, başka bir kevgirle lokmaları şerbette 2-3 kere sağa sola karıştırarak
bir kaba alalım. Hamur bitene kadar bu işlemi yapmaya devam edelim.
Un ve süt miktarı aynı ölçüde olması lazım, mesela 1 kg un
için 1 litre süt, 2 kg un için 2 litre süt, diğer malzemeleri de ona göre
arttırmanız lazım. Mümkünse lokma tatlısında süt kullanın, su kullanıldığı
zaman yağda pişerken hamurda su kabarcıkları oluşuyor. Çok fazla lokma bir
arada pişirmeyin. Şerbet ve yağ için ayrı kevgir kullanın. Derin bir tencerede
pişirin, alçak tencerede veya tavada olmaz, lokmalar tabanına yapışır, yağda
yüzmesi lazım. Lokmaları şerbetin içinde fazla bekletmeyin 10-15 saniye yeterli.
Şerbetlenmiş lokmaları süzgece almanızı tavsiye ederim, hem
fazla şerbeti aksın hem altta kalan lokmalar üstlerdeki lokmalardan dolayı
yumuşamasın. Benim verdiğim miktar ile küçük bir borcam kadar tatlı çıkıyor.
Taze tüketilmesini tavsiye ederim, durdukça maalesef dışı çok yumuşuyor, ertesi
güne tavsiye etmem. Şerbeti bir gün önceden hazırlayın ve buzdolabında soğutun,
daha güzel sonuç alırsınız.
Aynı hamurdan İzmir lokması da yapabilirsiniz.
İzmir lokması tarifini ilerleyen zamanlarda vereceğim takip ederseniz bu tarife
de ulaşma fırsatı bulursunuz. Ellerinize sağlık
NOT: Şerbetlenmiş halini çekmeye fırsat kalmadan bitti :))) şİmdilik böyle kusura bakmayın artık .
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder