EV YAPIMI DOĞAL PEYNİR
BEYAZ PEYNİR YAPIYORUZ
Uzun süredir kendi tereyağımı ve lorumu yapıyordum ve oldukça da lezzetli oluyor .Tariflerimi takip edenler Lor ve Tereyağı yapım tariflerin biliyordur mutlaka bilmeyenlerde site içerisinden EV YAPIMI DOĞAL TEREYAĞI DOĞAL EV YAPIMI LOR ulaşabilir. Doğal olmayan peynirler tüketiyormuşuz yıllardır araştırdıkça ortaya o kadar uzun liste çıktı ki artık kolay kolay hazır peynir yemem sanırım .Tereyağı , Lor ve Peynir süt ürünlerinden yapabildiğim bakalım neler yapılacak daha bizim evde .kaşar ve diğer peynir denemelerim olacak onlarıda heyecanla paylaşacağım sizlerle .Takipte kalırsanız kaçırmazsınız derim.
Araştırmalarım sonucunda neden olmasın dedim ve inanın çok heyecanlıyım.Başardım peynir yapabildim tüm fotoğrafları heyecanımdan çekemedim ama şu an sizlerle bitmiş halini paylaşacağım.Annem ve Eşim tarafından tam not aldı bunu eklemekte fayda var :))) Malum benim yaptıklarımı ilk deneyenler yanımdakiler eh onlarda tam not verdiyse burada paylaşılır.Haydi bakalım kolay gelsin.
Malzemeler:
- 5 litre süt ( güvendiğiniz açık sütçülerden alınan )
- peynir mayası( 3 tatlı kaşığı )
- kalın tuz
- süzgeç
- ağırlık
- süzmek için kullanacağımız pamuklu kumaştan temiz bez
Yapılışı:
Genel araştırmalarımda sütü çiğ kullanın diyor fakat ben sütü normal kaynattım içerisinde bulunan bakterilerin ölmesi gerekli çünkü.Sütümüz kaynadıktan sonra üzerindeki kaymağı almayın alırsanız yarım yağlı peynir oluyormuş ben kaymağın tamamını üzerinde bırakarak yaptım.Süt kaynadıktan sonra yoğurt mayalar gibi parmağın dayanacağı sıcaklıkta olmasını bekleyelim.Parmağımız dayanabiliyorsa ideal ısıda demektir.Şimdi peynir mayasından 5 litre süte 3 tatlı kaşığı peynir mayası ekleyelim ve tahta kaşıkla karıştıralım.Sonrasında kapağa temiz bir bez örtüp tencerenin kapağını yoğurt mayalar gibi kapatalım ve bir kaç kaç havlu yada kalın örtüyle tenceremizi saralım.
Yaklaşık 2 saat bu şekilde bekleyecek 2 saat sonunda çaktırmadan kapağı açıp bakın mutlaka süt ayrışmış olacak tahta kaşıkla tam orta kısmına batırın sertlik varsa süper mayalanma işi başarılı.Biraz daha suluysa kapatıp bir süre daha bekleyelim.mayalanma süresi ortamın ısısına göre 2 ila 5 saat arası değişiyormuş bunu belirteyim.ben 2,5 saat sonrasında tam istediğim kıvamı buldum sonrasında tencereyi ocağa koyalım altını açalım.Tencereden güp güp sesler çıkıyor kaygılanmayın.Altını çok fazla açmayın dibi tutma ihtimaline karşı önlem alalım. Fokurdamaya başlayınca altını kapatalım.Bundan sonra yapacağımız işlem daha kolay kalın saplı süzgeci içine girmeyeceği boyutta bir tencereye koyalım içerisine pamuklu bezi gerip mayaladığımız peynir karışımını içerisine boşaltalım .
Bezin ağzını düğümle kapatıp içerisindeki fazlalık suyun süzülmesini sağlayalım. Peynirden süzülen suyu kesinlikle dökmüyoruzTüm işlemler bittikten sonra bu suyu kullanacağız sakın dalgınlıkla dökmeyin .
Kalıp haline getirebilmek için üzerine 2 - 3 kg lık bir kavanoza su koyup üzerie yerleştirelim. Ya da daha küçük bir tencereye su doldurup ağırlık olarak kullanabilirsiniz.
Peynirin suyunun süzülmesi için yaklaşık 4 saat bu şekilde bekletmek yeterli geliyor.Bakın eğer hala sulu gibi görünüyorsa ağırlığı üzerine koyarak tekrar bekletin derim. Suyu süzülen peyniri bezden çıkarttıktan sonra kalın tuzla peynirin her tarafını tuzlayıp 3 saat buzdolabında bekletelim.Peynir altı suyunu tencereye alıp içerisine kalın tuz ekleyip bir taşım kaynatıp kenara alalım.Soğuduktan sonra kapaklı kavanoza suyu aktaralım . Buzdolabından çıkarttığımız peyniri suyun içerisine koyup dolaba kaldıralım.2 hafta sonra peynirimiz yenmeye hazır.Birazcık bekleyeceğiz artık mecburen malum taze peynir kimse hastalanmayı göze alamaz .İnanın beklediğinize değecek muhteşem lezzette bir peynir yapmış olacaksınız.Eh ne diyeyim şimdiden ellerinize sağlık.
Afiyet Olsun
Bezin ağzını düğümle kapatıp içerisindeki fazlalık suyun süzülmesini sağlayalım. Peynirden süzülen suyu kesinlikle dökmüyoruzTüm işlemler bittikten sonra bu suyu kullanacağız sakın dalgınlıkla dökmeyin .
Kalıp haline getirebilmek için üzerine 2 - 3 kg lık bir kavanoza su koyup üzerie yerleştirelim. Ya da daha küçük bir tencereye su doldurup ağırlık olarak kullanabilirsiniz.
Peynirin suyunun süzülmesi için yaklaşık 4 saat bu şekilde bekletmek yeterli geliyor.Bakın eğer hala sulu gibi görünüyorsa ağırlığı üzerine koyarak tekrar bekletin derim. Suyu süzülen peyniri bezden çıkarttıktan sonra kalın tuzla peynirin her tarafını tuzlayıp 3 saat buzdolabında bekletelim.Peynir altı suyunu tencereye alıp içerisine kalın tuz ekleyip bir taşım kaynatıp kenara alalım.Soğuduktan sonra kapaklı kavanoza suyu aktaralım . Buzdolabından çıkarttığımız peyniri suyun içerisine koyup dolaba kaldıralım.2 hafta sonra peynirimiz yenmeye hazır.Birazcık bekleyeceğiz artık mecburen malum taze peynir kimse hastalanmayı göze alamaz .İnanın beklediğinize değecek muhteşem lezzette bir peynir yapmış olacaksınız.Eh ne diyeyim şimdiden ellerinize sağlık.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder