Haydi Yemek Yap
En az malzemeli
Tariflerle
Home » , , » ENFES LEZZETTE PEKMEZLİ UN HELVASI

ENFES LEZZETTE PEKMEZLİ UN HELVASI

Written By Azmalzemelimutfak on 20 Mayıs 2018 Pazar | Mayıs 20, 2018

Daha önce un helvası tarifimi vermiştim hatırlarsanız .Hatırlamayanlar yada ilk kez karşılaşanlar için bir de bu şekilde yapmanızı öneririm. Hem lezzet hem görüntü açısından daha farklı bir aromaya sahip. 

İster istemez çocukluğuma alıp götürür un kavrulurken çıkan o dayanılmaz koku. Rahmetli Anneannem Un helvasını harika yapardı. Özellikle kış aylarında enerji versin diye şeker yerine içerisine üzüm pekmezi ekleyerek mis gibi kokan un helvasını yapardı.Çocukluk işte ne kadar uyarsa da soğumasını bile beklemeden yemeye uğraşır sürekli üfler biran önce soğumasını sağlardım. Bakalım nasılmış terifimiz.Şimdiden kolay gelsin ellerinize sağlık.
pekmezli helva,un helvası,nefis un helvası

       ENFES LEZZETTE 

PEKMEZLİ UN HELVASI


Malzemeler:

  • 2 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı pekmez
  • çeyrek çay  bardağı sıvıyağ ( zeytinyağı kullanırsanız daha hafif olacaktır )

Yapılışı:


Dibi yapışmayacak tarzdan bir tencereye yağımızı koyalım üzerine yavaş yavaş unu ekleyerek karıştıralım. Un ve yağ birbiri ile bütünleştikten sonra ocağımızın altını yakalım tahta kaşık yardımıyla unumuzu kavuralım. Ocağı yarım konumda tutarsanız olası yanmayı engellersiniz. Bunun için dilerseniz ocağın en küçük gözünde kavurma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde belki biraz uzun olacak fakat mükemmel kavrulacak.

Suyu ketılda ısıtarak tencereye alalım  içine pekmezi ekleyip karıştıralım ve  alalım.


Un kavrulurken dikkat etmeniz gereken renginin sütlü kahve renginde olması bu şekilde olduğunda tadı mükemmel olur.Unu yeterince kavurmazsanız rengi açık olacak ve un kokusunu yerken alacaksınız. Daha koyu renk olması halinde un yanık bir lezzet verecek.

Unumuz kavruldu şerbetimizde ılık bir hal aldı şimdi yapacağımız pekmezli şerbeti unun içerisine yavaş yavaş dökmek bu sırada unlu karışımı da hafif karıştırmayı ihmal etmeyin topaklanmasına neden olursunuz. İlk andaki sulu halini görünce telaşlanmayın ocağın altını açıp 1-2 dakika karıştırın .


Tencerenizin kapağını kapatın ocağın altını kapatın 5 dakika soğumasını bekleyin. Bekleme süresi dolunca unu kavururken kullandığınız kaşıkla helvadan bir parça alın , yemek kaşığı ile kalıp yaparak servis tabağına yerleştirin. Oda sıcaklığına gelene kadar bekleyelim ardından buzdolabında soğumasını sağlayalım.


Üzerini dilediğiniz gibi süsleyin tamamen sizin damak tadınıza kalmış.


Afiyet olsun
SHARE

0 yorum :

Yorum Gönder

Follow via Twitter