Daha önce un helvası tarifimi vermiştim hatırlarsanız .Hatırlamayanlar yada ilk kez karşılaşanlar için bir de bu şekilde yapmanızı öneririm. Hem lezzet hem görüntü açısından daha farklı bir aromaya sahip.
İster istemez çocukluğuma alıp götürür un kavrulurken çıkan o dayanılmaz koku. Rahmetli Anneannem Un helvasını harika yapardı. Özellikle kış aylarında enerji versin diye şeker yerine içerisine üzüm pekmezi ekleyerek mis gibi kokan un helvasını yapardı.Çocukluk işte ne kadar uyarsa da soğumasını bile beklemeden yemeye uğraşır sürekli üfler biran önce soğumasını sağlardım. Bakalım nasılmış terifimiz.Şimdiden kolay gelsin ellerinize sağlık.
ENFES LEZZETTE
PEKMEZLİ UN HELVASI
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 2 su bardağı su
- 1 su bardağı pekmez
- çeyrek çay bardağı sıvıyağ ( zeytinyağı kullanırsanız daha hafif olacaktır )
Yapılışı:
Dibi
yapışmayacak tarzdan bir tencereye yağımızı koyalım üzerine yavaş yavaş unu
ekleyerek karıştıralım. Un ve yağ birbiri ile bütünleştikten sonra ocağımızın
altını yakalım tahta kaşık yardımıyla unumuzu kavuralım. Ocağı yarım konumda
tutarsanız olası yanmayı engellersiniz. Bunun için dilerseniz ocağın en küçük
gözünde kavurma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde belki biraz uzun
olacak fakat mükemmel kavrulacak.
Suyu ketılda ısıtarak tencereye alalım içine pekmezi ekleyip karıştıralım
ve alalım.
Un
kavrulurken dikkat etmeniz gereken renginin sütlü kahve renginde olması bu
şekilde olduğunda tadı mükemmel olur.Unu yeterince kavurmazsanız rengi açık olacak
ve un kokusunu yerken alacaksınız. Daha koyu renk olması halinde un yanık bir
lezzet verecek.
Unumuz
kavruldu şerbetimizde ılık bir hal aldı şimdi yapacağımız pekmezli şerbeti unun
içerisine yavaş yavaş dökmek bu sırada unlu karışımı da hafif karıştırmayı
ihmal etmeyin topaklanmasına neden olursunuz. İlk andaki sulu halini görünce
telaşlanmayın ocağın altını açıp 1-2 dakika karıştırın .
Tencerenizin
kapağını kapatın ocağın altını kapatın 5 dakika soğumasını bekleyin. Bekleme
süresi dolunca unu kavururken kullandığınız kaşıkla helvadan bir parça alın ,
yemek kaşığı ile kalıp yaparak servis tabağına yerleştirin. Oda sıcaklığına gelene kadar bekleyelim ardından buzdolabında soğumasını sağlayalım.
Üzerini
dilediğiniz gibi süsleyin tamamen sizin damak tadınıza kalmış.
0 yorum :
Yorum Gönder