Eminim başlığı okuduğunuzda kim sevmez ki yaprak sarmasını ? yada off olsa da yesek demişsinizdir. Çoluk çocuk severek yenilen yaprak sarması sanılanın aksine kolay .İlk başlarda biraz zor gibi gelse de inanaın zamanla insan alışıyor.
Yaz kış yapılabilecek tarzda bir yemek .Siz yaparken kenardan çaktırmadan aşırıp tadına bakanlar mutlaka olacaktır. Tavsiyem onlara da sardırtın :)) bu şekilde yaparsanız sarmanın kokusunu da alsalar yardım ettirecek yine diye mutfağa uğramazlar. Nasıl mı biliyorum denenmiş ve kesin sonuç alınmıştır.😆😆 Neyse efendim gelelim enfes lezzetteki yaprak sarması tarifimize. Şimdiden kolay gelsin ve ellerinize sağlık.
6 Kişilik
Malzemeler:
Tencereye sıcak su ekleyelim ve içerisine salamura ya da taze yaprakları ekleyelim. Burada dikkat etmemiz gereken kullanılan yaprak taze yapraksa rengi sarıya dönene kadar haşlamamaız gerekiyor. Fakat salamura yapraksa bir süre kaynatıp sıcak sudan almamız gerekiyor. Salamura yaprak fazla kaynatılırsa çok fazla yumuşar sarma esnasında size zorluk çıkartacağı gibi pişerkende parçalanmasına neden olur. Yapraklar haşlandıktan sonra sudan geçirerek suyunu süzdürelim ve kenara alalım.
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI
6 Kişilik
Malzemeler:
- 2 su bardağı pirinç
- 2 tatlı kaşığı kuş üzümü ( isteğe bağlı )
- 2 tatlı kaşığı dolmalık fıstık ( isteğe bağlı )
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
- 3 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- yarım çay kaşığı tarçın
- yarım çay kaşığı yeni bahar
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı su ( sarıldıktan sonra pişirmek için )
- 2 su bardağı su ( pilavı pişirmek için )
- Salamura üzüm yaprağı ( taze yaprak ta kullanılabilir )
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- limon
- 2 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
Tencereye sıcak su ekleyelim ve içerisine salamura ya da taze yaprakları ekleyelim. Burada dikkat etmemiz gereken kullanılan yaprak taze yapraksa rengi sarıya dönene kadar haşlamamaız gerekiyor. Fakat salamura yapraksa bir süre kaynatıp sıcak sudan almamız gerekiyor. Salamura yaprak fazla kaynatılırsa çok fazla yumuşar sarma esnasında size zorluk çıkartacağı gibi pişerkende parçalanmasına neden olur. Yapraklar haşlandıktan sonra sudan geçirerek suyunu süzdürelim ve kenara alalım.
2 adet soğanı rondoda doğrayalım. ( Rondo yoksa ince ince yemeklik doğrayalım ) zeytinyağını tenceremize alıp üzerine soğanı ekleyelim ve hafif kavuralım . Dolmalık fıstığı ekleyerek bir süre kavuralım .Pirincimizi yıkayalım suyunu süzdürerek kenara alalım.
2 diş sarımsağı küçük parçalar halinde keserek soğana ekleyip hafif kavuralım.Suyu ve baharatları ve kuş üzümünü ilave edelim. Suyunu süzdürdüğümüz pirinci ilave edip kapağını kapatarak pişirelim.
Pilavımız biraz diri olmalı çok fazla pişerse sarıldıktan sonra hamur olur. Bu yüzden pirincinizin ölçüsüne göre su oranını ayarlamanız gerekmekte buna dikkat ederseniz hiç sorun çıkmaz.
Pilav suyunu çektikten sonra ocaktan alıp soğumasını bekleyelim. Pilavımız soğuduysa sarma işlemine geçebiliriz. Yaprakların sap kısımlarını elimizle kopartarak kenara alalım. Damarlı kısmı iç tarafa gelecek şekilde bir tepsiye yaprağı koyalım. Yaprağın geniş kısmı ( sapını koparttığımız kısmı ) bize bakacak şekilde tepsi ya da tabak içerisine yerleştirelim. Bu geniş kısma soğumuş ve karıştırılmış pilavdan bir miktar kaşık yardımıyla yerleştirelim.Kenar kısmında biraz boşluk bırakmamız gerekiyor çünkü bu aşamada kenar kısımlarını iç tarafa getirip pilavın iç tarafta kalmasını sağlayacağız. İki ucu pilavın üstüne getirdikten sonra hafif bastırarak yaprağı yuvarlayalım .Uç kısma geldiğimizde kıvırıp uç kısım üstte kalacak şekilde kenara alalım.
Çok ince sarmaya uğraşmayın zeytinyağlı sarma kıymalı sarmaya oranla kalın olur. Çok gevşek sarmamaya özen gösterelim ki pişerken dağılmasın.
Tüm yapraklar ve pilav bittiğine göre kalan yapraklardan bir kaç tanesini tencerenin dibine yerleştirelim. Üzerine sardığımız sarmaları dizelim.Tüm sarma bittikten sonra üst kısmına zeytinyağı gezdirelim, yine boş yapraklardan dizelim sap kısımlarını tencereye ekleyelim bu kısımlar farklı bir lezzet veriyor sarmaya. Üzerine limonu dilimleyerek ekleyelim suyunu ilave ederek pişirelim. Soğuduktan sonra servis tabağına alarak limon dilimleriyle birlikte servis edelim.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder