Haydi Yemek Yap
En az malzemeli
Tariflerle

EV YAPIMI DOĞAL ÜZÜM SİRKESİ

Written By Azmalzemelimutfak on 31 Mayıs 2018 Perşembe | Mayıs 31, 2018

Evet yanlış okumadınız evinizde mis gibi sirkenizi kendiniz yapabilirsiniz. Hem doğal hem katkısız .Belki biraz uğraşacaksınız ama inanın sonucu gördüğünüz anda şaşıracaksınız. Lezzetini zaten anlatmaya gerek yok.Üzümün en bol ve ucuz olduğu zamanlarda denerseniz daha ekonomik olacaktır.

Ben sizlere 1 kg için tarif veriyorum sizleristediğiniz miktarda üzüm kullanarak yapabilirsiniz. Unutmamanız gereken 1 ölçü üzüme 2 ölçü su olacak .Biraz bekleyeceğinizi baştan belirtmekte yarar var sonuçta mayalanarak oluşması gerekli.Sıcak havada yaparsanız daha kısa sürede mayalanma işlemi gerçekleşiyor. Bakalım mufakların olmazsa olmazı sirke tarifimizi beğenecekmisiniz.Şimdiden kolay gelsin sizlere.

EV YAPIMI DOĞAL ÜZÜM SİRKESİ

Malzemeler:

  • 1 kg üzüm
  • 2 litre su
  • 1 cam kavanoz
  • tülbent

Yapılışı:

Üzümü iyice yıkayıp sap kısımlarından ayıralım. Elimizle hafif sıkıştırarak ezelim ( çok fazla ezmemeye özen gösterin taneler hafif patlamış olmalı ) üzümleri suyu ve posalarıyla birlikte temiz bir kavanoza alalım. Kavanoza 2 litre içilebilir temiz su ekleyelim hava alabilmesi için üzerine temiz bez ya da tülbent örterek üzerini kapatalım .  2 gün sonra tahta bir kaşıkla karıştıralım. Kavanozu gözlemleyerek posaların durumuna göre her gün de karıştırabilirsiniz .Yaklaşık olarak 15 gün bu işlemi tekrar edeceğiz.


 15 gün sonra kavanozdakileri bez bir torbanın içine koyarak süzelim. Bez torbada bulunan posaları sıkıştırarak tüm suyun çıkmasını sağlayalım ve posalarla olan işimiz bitti kavanoza tekrar koymayacağımız için atabiliriz. Kavanozun ağzını tekrar tülbent ya da temiz bez ile örterek fazla sıcak olmayan ve güneş görmeyen ortamda bekletelim. Havanın sıcaklığına göre asitlenme süresi değişkenlik gösterir kontrol ederek üzerinde ana adı verilen bir tortunun oluşmasını beklememiz gerekiyor.

Ana oluşması hava sıcaklığına göre 1-2 ayı bulabildiği gibi 15 günde de oluşabilir. Üzerinde oluşan tortu varsa doğru yolda devam ediyoruz demektir. Aman sakın ola ki bozuldu dökeyim diye düşünmeyin . Ana oluştuktan sonra anayı kavanozdan alıp kenara ayıralım .Şimdi yapacağımız temiz bir tülbentle kavanozdaki sirkeyi süzüp cam şişelere doldurup kapatarak saklayalım ve afiyetle tüketmeye başlayalım. Şişelerin ağzını açık bırakırsanız fermante işlemi devam edeceğinden ana ( tortu ) oluşmaya devam eder. Başta da dediğim gibi biraz uğraştırıcı ama değdiğini göreceksiniz.

Afiyet Olsun 





SHARE

0 yorum :

Yorum Gönder

Follow via Twitter