Evde çiğ köfte yapmaya ne dersiniz? ekonomik olduğu kadar nasıl yapıldığını bilmek insana mutluluk veriyor değil mi ? sanılanın aksine oldukça kolay öyle saatlerce uğraşmanıza da gerek yok . Acısını istediğiniz gibi ayarlayarak istediğiniz kadar yapmanızı öneririm. Bizim evde oldukça sevilir evdekiler tat olarak hazır satılanlarla kıyasladıklarında bizim çiğ köftenin daha lezzetli olduğunu onayladılar. Bakalım nasılmış şimdiden kolay gelsin ellerinize sağlık .
ÇİĞ KÖFTE
Malzemeler:
( 4 KİŞİLİK )
- 2 Su Bardağı İnce Bulgur
- 2 Adet Kuru Soğan
- 2 Diş Sarımsak
- 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası ( acı yada tatlı olabilir )
- 1,5 Yemek Kaşığı Domates Salçası
- 2 çay kaşığı Tuz
- yarım çay kaşığı Karabiber
- 1 çay kaşığı Kimyon
- Tarçın ( çay kaşığının ucuyla )
- yarım çay kaşığı Yenibahar
- 2 çay kaşığı Pul biber ( acı sevme oranınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)
- 4 - 5 dal Maydanoz
- Bir Miktar sıvı yağ
Sosu İçin : ( İsteğe bağlı )
- Pul Biber
- 1-2 damla limon suyu
- Nar ekşisi
- İsot
Yapılışı:
Bulguru karıştırma kabına alalım içerisine önce biber ve domates salçasını ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Biraz güç sarf edeceksiniz ama inanın yediğinizde anlayacaksınız.
Bulguru karıştırma kabına alalım içerisine önce biber ve domates salçasını ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Biraz güç sarf edeceksiniz ama inanın yediğinizde anlayacaksınız.
Bulgur ve salça karışımına baharatları ekleyelim Soğanları ve sarımsakları rendeleyerek karışıma ilave edelim.Yoğurma işlemine devam edelim.Bu sırada içerisine çok az ılık su
ilavesi yapabiliriz böylelikle yoğurma işlemini biraz daha kolaylaştırmış olacağız.Çok az sıvı yağ ekleyip yoğurmaya devam edelim . Maydanozu ince ince kıyarak karışıma ekleyelim.
Sakın
daha ne kadar yoğuracağız demeyin biraz zahmetli demiştim. Su yardımıyla
yumuşamasını sağlayalım bulgurların sertliği gidene kadar yoğurmaya devam edelim. Dilerseniz bu süreyi şu aşamada hızlandırmak için ılık su kullanarak
kısaltabiliriz. lezzetine bakarak bulgurların yumuşaklığını ve baharatlarını kontrol etmenizde fayda var. Kıvamına gelen köftemizi nemli tutmak için üzerini streçle saralım.
Köfte dinlendikten sonra ellerimizi ıslatarak köftemize şekil vermeye
sıra geldi. Küçük parçalar alarak sonra avucumuzun içerisinde sıkıştıralım. hazırladığımız köfteleri servis tabağına yerleştirelim. Kalan kısmın üzerinin kurumaması için streç film geçirerek buzdolabına kaldıralım.Dikkat ettiyseniz içerisine yapım aşamasında nar ekşisi yada limon suyu eklemedik. Bunun sebebine gelince nar ekşisi yada limon suyu eklendiğinde yapılan miktarın aynı gün tüketilmesi gerekmekte.Çabuk lezzetinin değişmesine neden oluyor yerken üzerine dökülmesi daha mantıklı.
Sos kasesine dilediğimiz miktarda nar ekşisi , limon suyu, isot ve pul biber ekleyerek karıştıralım.Köftemizi limon dilimleri ve yeşilliklerle ile servis yapalım.
- Dilerseniz içerisine taze soğanı ince ince doğrayarak yoğurma işlemi bittikten sonra ilave edebilirsiniz. Ben taze soğan lezzetini sevdiğim için genelde ekliyorum.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder