Yaz
kış sevilerek tüketilen ve probiyotik özelliği sayesinde sağlığımıza katkısı
olan turşular vazgeçilmezimiz. Hazır satılan ürünlerde onlarca katkı maddesi
bulunmakta ve fark ederseniz lezzet olarak annelerimizin yaptığı gibi bir tat
yok.
Aksine yerken ağızda metalik bir tat bırakmakta. Hazır olarak satılanlara
hiç dikkat ettiniz mi hiç bir şekilde erime söz konusu değil bunun nedeni de
koruyucu maddeler. Bunu bilerek hazır tüketmek biraz garip geliyor bana.
Sebzenin bol ve ucuz olduğu zamanlarda hazırlamak hem maddi açıdan hem de
sağlık açısından daha önemli bence
Mükemmel
lezzette Turşu yapmak ister misiniz? Kim istemez ki değil mi? Vereceğim tarifle
her tür turşuyu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hem lezzetine doyulmayacak tadı
olacak hem de turşunuz hiç bir şekilde erimeyecek. Bu karışımı kullanarak her
sebzenin turşusunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Bu zamana kadar yaptığınız
turşulardan lezzetinin çok daha güzel olacağının garantisini veriyorum.
Nasıl mı?
Haydi, bir tarife bakalım nasılmış. Şimdiden kolay gelsin ellerinize sağlık.
MÜKEMMEL
LEZZETTE ÇITIR ÇITIR TURŞU
Malzemeler:
- 1 litre içilebilir su
- 1 çay bardağı üzüm sirkesi
- 2,5 çorba kaşığı deniz tuzu veya kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- defne yaprağı
- nohut
- sarımsak
- kereviz sapı
- Turşu yapılacak sebzeler.
Yapılışı:
Tencereye su, toz şeker ve tuzu ekleyerek
karıştıralım. Ocağımızı açalım ve hafif kaynatmaya başlayalım kaynama noktasına
geldiğinde sirkeyi ekleyerek 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım.
Kullanacağımız miktarda sarımsağı ılık su dolu bir
kaseye koyalım ki dış kabuklarını rahatlıkla soyabilelim. Bu sırada turşu
yapılacak malzemeleri iyice yıkayalım. Sap kürdan yardımıyla bir kaç yerinden
delikler açalım. Turşu yapacağımız kavanozu yıkayıp kurulayalım dip kısmına
9-10 adet kuru nohudu ekleyelim. Sebzeleri dikkatle kavanoza yerleştirelim.
Arasına kabukları soyulmuş sarımsaktan ilave edelim. Sebzelerden tekrar
ekleyelim defne yaprağını sebzelerin arasına yerleştirelim.
Kavanoz dolmuş ise üzerine kaynatılıp soğuttuğumuz
suyu ilave edelim. En üst kısma kereviz sapını koyarak kapağını sıkıca
kapatalım. Kavanozu bir tepsi içerisine koyarak ters çevirelim. Bu şekilde 1-2
saat kalmasını sağlayalım ki içindeki hava kabarcıkları çıksın. Kavanozda hava
kalırsa turşumuz kısa sürede bozulup erimeye başlayacaktır. Fazla sıcak olmayan
ve güneş görmeyen bir yere kaldıralım.
Sizlere tavsiyem en fazla 3 litrelik kavanozlarda
turşu hazırlamanız. Bunun nedenine gelince büyük kavanozlarda hazırlandığında
her seferinde turşu çıkartırken içerisine hava giriş çıkışı oluyor. Bu da erime
ve bozulmaya neden oluyor. 1,5 litrelik kavanozlarda yapılırsa bitme süresi
daha kısa olduğundan sorun yaşamadan turşunuz bitmiş olur. İşte bu kadar
turşumuz afiyetle yenmeye hazır. Hava sıcaklığına bağlı olarak 15 günde
turşunuz en geç yenmeye hazır.
Arada kavanozları kontrol edelim ki fermentasyon sırasında suyu azalmasın. Su da bir azalma varsa üzerine kaynatılıp soğutulmuş sirkeli ve tuzlu sudan hazırlayarak ekleyebilirsiniz.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder