Haydi Yemek Yap
En az malzemeli
Tariflerle

ERİMEYEN ÇITIR ÇITIR TURŞUNUN SIRRI

Written By Azmalzemelimutfak on 19 Ekim 2018 Cuma | Ekim 19, 2018


 Yaz kış sevilerek tüketilen ve probiyotik özelliği sayesinde sağlığımıza katkısı olan turşular vazgeçilmezimiz. Hazır satılan ürünlerde onlarca katkı maddesi bulunmakta ve fark ederseniz lezzet olarak annelerimizin yaptığı gibi bir tat yok. 

Aksine yerken ağızda metalik bir tat bırakmakta. Hazır olarak satılanlara hiç dikkat ettiniz mi hiç bir şekilde erime söz konusu değil bunun nedeni de koruyucu maddeler. Bunu bilerek hazır tüketmek biraz garip geliyor bana. Sebzenin bol ve ucuz olduğu zamanlarda hazırlamak hem maddi açıdan hem de sağlık açısından daha önemli bence 


Mükemmel lezzette Turşu yapmak ister misiniz? Kim istemez ki değil mi? Vereceğim tarifle her tür turşuyu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hem lezzetine doyulmayacak tadı olacak hem de turşunuz hiç bir şekilde erimeyecek. Bu karışımı kullanarak her sebzenin turşusunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Bu zamana kadar yaptığınız turşulardan lezzetinin çok daha güzel olacağının garantisini veriyorum.


Nasıl mı? Haydi, bir tarife bakalım nasılmış. Şimdiden kolay gelsin ellerinize sağlık.



MÜKEMMEL LEZZETTE ÇITIR ÇITIR TURŞU                                              


Malzemeler:                                                                                     

  • 1 litre  içilebilir su

  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi

  • 2,5 çorba kaşığı deniz tuzu veya kaya tuzu 

  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

  • defne yaprağı

  • nohut

  • sarımsak

  • kereviz sapı

  • Turşu yapılacak sebzeler.


 Yapılışı:


Tencereye su, toz şeker ve tuzu ekleyerek karıştıralım. Ocağımızı açalım ve hafif kaynatmaya başlayalım kaynama noktasına geldiğinde sirkeyi ekleyerek 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım.


Kullanacağımız miktarda sarımsağı ılık su dolu bir kaseye koyalım ki dış kabuklarını rahatlıkla soyabilelim. Bu sırada turşu yapılacak malzemeleri iyice yıkayalım. Sap kürdan yardımıyla bir kaç yerinden delikler açalım. Turşu yapacağımız kavanozu yıkayıp kurulayalım dip kısmına 9-10 adet kuru nohudu ekleyelim. Sebzeleri dikkatle kavanoza yerleştirelim. Arasına kabukları soyulmuş sarımsaktan ilave edelim. Sebzelerden tekrar ekleyelim defne yaprağını sebzelerin arasına yerleştirelim.


Kavanoz dolmuş ise üzerine kaynatılıp soğuttuğumuz suyu ilave edelim. En üst kısma kereviz sapını koyarak kapağını sıkıca kapatalım. Kavanozu bir tepsi içerisine koyarak ters çevirelim. Bu şekilde 1-2 saat kalmasını sağlayalım ki içindeki hava kabarcıkları çıksın. Kavanozda hava kalırsa turşumuz kısa sürede bozulup erimeye başlayacaktır. Fazla sıcak olmayan ve güneş görmeyen bir yere kaldıralım. 


Sizlere tavsiyem en fazla 3 litrelik kavanozlarda turşu hazırlamanız. Bunun nedenine gelince büyük kavanozlarda hazırlandığında her seferinde turşu çıkartırken içerisine hava giriş çıkışı oluyor. Bu da erime ve bozulmaya neden oluyor. 1,5 litrelik kavanozlarda yapılırsa bitme süresi daha kısa olduğundan sorun yaşamadan turşunuz bitmiş olur. İşte bu kadar turşumuz afiyetle yenmeye hazır. Hava sıcaklığına bağlı olarak 15 günde turşunuz en geç yenmeye hazır.




Arada kavanozları kontrol edelim ki fermentasyon sırasında suyu azalmasın. Su da bir azalma varsa üzerine kaynatılıp soğutulmuş sirkeli ve tuzlu sudan hazırlayarak ekleyebilirsiniz.


Afiyet Olsun 

                                                                                                                   
                                              
SHARE

0 yorum :

Yorum Gönder

Follow via Twitter