Katkısız doğal yeşil zeytin hımm nefis. İçerisinde hiç bir katkı maddesi olmayan doğal zeytini siz kendiniz de kolaylıkla yapabilirsiniz. Yıllardır kendi zeytinimi kendim yaparım inanırmısınız kendi yaptığınız zeytinin tadı öyle mükemmel ki yapay bir lezzeti yok. Yerken kesinlikle boğazınızı yakmıyor.Diğer zeytinleri artık unutun hem oldukça ekonomik.Semt pazarlarında mutlaka bulabilirsiniz.İyi bir zeytinin en büyük özelliği özellikle yeşil olanda üzerinde çürük vs olmamalı. Lekeli olmayanları almaya özen gösterin.
Korkulacak hiç bir şey yok dediğim şekilde uyguladıktan sonra mükemmel lezzette ev yapımı doğal katkısız yeşil çizik zeytin yemenin keyfine doyamayacaksınız. Hazırsanız başlayalım o halde .
ÇİZİK YEŞİL ZEYTİN
Malzemeler:
- 2 kg yeşil zeytin
- su damacanası ( 5 litrelik)
- su
- bıçak
Yapılışı:
Öncelikle zeytinlerin sap kısımları varsa onları ayıklayalım.İçlerinde ezik yarık olanlar varsa onları bir kenara ayıralım. Su doldurduğumuz bir tencerenin içerisine ayıklanmış zeytinleri alıp iyice yıkayalım.
Temizlenmiş zeytin tanelerinin 2-3 yerine bıçak yardımıyla çizikler atalım temiz su dolu tencerenin içerisine alalım. Bunu yapmamızın nedeni zeytinler suyun içerisinde durmazsa hepsinin çizilme işlemi bitene kadar oksijenle temas edeceğinden kararma yapacak. Bizde bunu istemeyiz değil mi ?
Evet tüm tanelerin çizilme işlemi bittikten sonra zeytinlerimizi su damacanasının içerisine ekleyelim. Üzerini geçecek kadar su ilave edip damacananın kapağını kapatalım.Şimdilik işlemimiz bitti 2 gün sonra içerisinde bulunan suyu boşaltacağız ve yenisini ekleyeceğiz. Hergün suyu yenilemeye özen gösterelim ki zeytinin acı suyu içinde kalmasın. Bu şekilde suyunu değiştirerek tatlanmasını sağlayacağız 1 hafta sonra zeytin tanelerinin renklerinin değiştiğini göreceksiniz. zeytinin cinsine göre olma süresi değişiklik gösterebilir.
Zeytinin olup olmadığını anlamak için lezzet testi yapmak zorundayız. Zeytin tanelerinden alın ve tadına bakın ağzınızda acılık bırakıyorsa su değiştirme işlemine yine devam edeceğiz. Ama tadında acılık yoksa bu kez içerisindeki suyu tamamen boşaltalım yarım su bardağı kalın kaya tuzu ( tane tuz ) nu .Isıtılmış temiz içme suyunun içerisine atıp erimesini sağlayalım. Bir kaç limon dilimini hazırlayalım çok fazla koymamaya özen gösterelim kilimon zeytinin içerisinde eriyip zeytinimizi mahvetmesin. Bu yüzden 2 dilim yeterli limon kabuğunun koku ve lezzetinin zeytine geçmesini istiyoruz.
Zeytini sıcak suyla yıkanmış kavanoza alalım üzerine kavanozun kenar kısımlarına limon dilimlerini koyalım kalan zeytini ilave edelim ve tuzlu soğuk suyu ekleyelim. Üst kısmına az miktarda ayçiçek yağı döküp kavanozun ağzını kapatalım ve ters çevirelim. Bu şekilde 1-2 saat kalsın ki kapak tam işlevini görsün hava kabarcıkları ortadan kaybolsun. İşte bu kadar basit zeytinimiz hazır. Zeytini dilerseniz küçük kavanozlara koyabilirsiniz böylelikle her seferinde hava almayacağından daha uzun süre dayanacaktır.zeytini ikram ederken içerisine zeytinyağı ekleyip üzerine de limon dilimleri koyarak kahvaltı sofralarında yer açabilirsiniz.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder