Sofraların vazgeçilmezi probiyotik bakımından zengin
turşuları sevmeyen var mı aranızda? hangi çeşitte olursa olsun sevilerek
tüketilen yaz kış sofralarda yerini alan yiyecekler arasındadır. İçeriğinde
bulunan probiyotikler sayesinde vücudun ihtiyacı olan korumayı sağlar.
Eminim
turşu dendiğinde Minür Özkul ve Adile Naşit'in rol aldığı filmdeki meşhur turşu
tartışması gözlerinizin önüne geliyordur. Turşu limonlu da olsa sirkeli de olsa
mükemmel sertlikteyse hiç sorun yok. Çıtır çıtır salatalık turşusuna kim hayır
diyebilir ki.
Meraklanmayın salatalık turşusunun tarifini de
vereceğim satın almayın kendiniz yapın kışın çeşit çeşit turşu tüketin
hazır turşulardan da uzak durun. Şimdiden kolay gelsin.
TOMBİK BİBER TURŞUSU
Malzemeler:
1 litrelik kavanoz için:
- 400 gr tombik biber ( farklı biberlerde ekleyebilirsiniz )
- 8-10 adet nohut
- 5-6 diş sarımsak
- 5-6 dal
maydanoz
- 2 adet defneyaprağı ( isteğe bağlı )
- kereviz sapı
- üzüm yaprağı
Turşu Suyu için:
- 1 litre kaynamış sıcak su (içme suyu)
- yarım su bardağı üzüm sirkesi
- 3 yemek kaşığı turşuluk tuz (iri tuz)
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
Yapılışı:
Top biberleri yıkayıp, uzun
saplarını keserek kısaltalım. Kürdanla 2-3 yerinden delikler açalım ki turşu
suyu iyice içerisine nüfus etsin ve biberlerin erimesini engellesin.1 litre sıcak suyu uygun
büyüklükteki bir ölçü kabına ya da karıştırma kasesine alıp içerisine sirke,
tuz ve şekeri ilave ederek tuz eriyinceye kadar karıştıralım.
Soğuması için
kenara alalım. Bu sırada sarımsakları ılık suyun içerisine koyalım ki kabukları
rahatlıkla soyulabilsin. Yıkanmış ve kurulanmış kavanozun içerisine yıkanmış nohut
ekleyelim. Kabukları soyulan sarımsakları ilave edelim.
Hazırladığımız tombik
biberleri kavanoza ekleyelim. Soğutulmuş suyu yavaş yavaş kavanoza ilave
edelim. Üzerine defneyaprağı, kereviz sapı maydanozu koyalım. En üste üzüm yaprağını hepsinin üzerini örtecek şekilde yerleştirip kapağını
kapatalım. Kavanozun içerisinde kalan havanın yok olması için kavanozu ters
çevirip 1-2 saat bekletelim.
Direk ışık almayan yerde 15 gün bekletelim ve
ardından tüketmeye başlayalım.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder