Haydi Yemek Yap
En az malzemeli
Tariflerle

DOĞAL EV YAPIMI YEŞİL ZEYTİN YAPIYORUZ

Written By Azmalzemelimutfak on 7 Mart 2018 Çarşamba | Mart 07, 2018

ev yapımı yeşil zeytin,çizik zeytin,doğal zeytin,#yeşil zeytinnasılyapılır Evettt doğal ev yapımı ürünlere devam ediyoruz.Sırada kahvaltı sofralarının baş tacı yeşil zeytin var .Siyah zeytin gibi yıllardır yeşil zeytini de kendim yapıyorum.Tek kötü yanı çok çabuk bitmesi 😀😀 ve bittiğinde de az miktarda yapılmışsa zeytinsiz kalma sorunu bunun haricinde pek bir problem yok. Yeşil zeytini yine semt pazarlarından bulmanız mümkün satış dönemi genellikle ekim-kasım aylarında oluyor farklı çeşitleri ve boyutları var fiyatıda buna göre değişkenlik gösteriyor.Takipte kalırsanız zeytin zamanını duyuru olarak yapacağım o zaman rahatlıkla almanız mümkün olabilir.

Yaptığınız anda hak vereceksiniz satın aldığınız zeytinlerdeki yapay tadı sonrasında farkedeceksiniz.Çünkü hazır aldığımız zeytinlerde citric acid kullanılıyor ve daha bir çok koruyucu madde var tamam dayanmasına dayanıyor da peki sağlığımıza zararları ? tabii ki sağlık yönünden zararlı doğal zamanında olan bir zeytini artık kendiniz yapın sağlıklı ürünler tüketin .Bakalım nasılmış tarifimiz şimdiden kolay gelsin.

EV YAPIMI YEŞİL ÇİZİK ZEYTİN 

 Malzemeler:

  • 3 kg yeşil zeytin
  • üzerini geçecek kadar su
  • 4 litrelik kavanoz yada plastik su şişesi

Yapılışı:

Zeytini seçerken özellikle çok yumuşak olmamasına dikkat edin , üzerinde lekeler olan zeytinleri almamaya özen gösterin.


Zeytinleri yaprak ve sap kısımlarını ayırarak işe başlayalım.Aralarında ezik , çürük olanlar varsa onları ayıralım çünkü sağlam zeytinlerin olma süresi dolana kadar bunlar erime yapar kullanmamaya özen gösterelim. Bol su ile güzelce yıkayıp fazla suyunu süzdürelim. Bıçak yardımıyla zeytine fazla derine inmeden 1-2 çizik atalım.
 Tüm zeytinlerin çizme işlemi bittikten sonra kavanoz yada şişeye doldurup üzerine su ekleyip kenara alalım . Bundan sonra yapacağımız içerisindeki suyu zeytinlerin acı tadı gidene kadar 2 günde bir boşaltıp yeniden doldurmak  olacak.Zeytinin türüne göre bu süre değişkenlik gösteriyor kimi  25 gün kimi de 1,5 ay yada daha fazla bu yüzden pek süre veremiyorum.Tdına bakarak kontrol etmemiz gerekiyor arasıra tadına bakacaksınız ilk 15 gün bakmayın acılığı henüz gitmemiş oluyor.

Zeytini bu süre içerisinde kontrol edin aralarında erimeye başlayanlar varsa çıkartın .Suyunu değiştirirken her seferinde zeytini çıkartmanıza gerek yok elinizi ağzına kapatarak  yada temiz bir bezi geçirip bu şekilde süzün zeytinlerin kaçmasını önlersiniz.😉😉 Zeytin tatlandıktan sonra suyunu süzüyoruz . 2 litre suya 2 yemek kaşığı turşuluk salamura tuz ve 2  tatlı kaşığı limon tuzunu ekleyerek karıştıralım. Üzerine küflenmeyi önlemesi amacıyla zeytinyağı dökelim. Kahvaltılarda kullanmak için zeytinimiz hazır.

Afiyet Olsun

  • Hazırladığımız zeytinleri küçük kavanozların içerisine alarak hazırlarsanız her kullanımda   kapağı açıldığında hava ile temas etmeyeceğinden bozulma ve erimenin önüne geçmiş olursunuz.
 
SHARE

0 yorum :

Yorum Gönder

Follow via Twitter