KEŞKÜL |
Osmanlı mutfaklarından günümüze kalmış enfes lezzetlerden birisi.Sütlü tatlı sevenlerin bayılarak yediği bir tatlıdır.Hele birde üzerine dondurma oldu mu lezzeti ikiye katlanır.Ağızda bıraktığı lezzet adeta anlatılmaz yaşanır cinsinden.
Diğer sütlü tatlılara oranla azıcık eziyetli de olsa bu arkadaş yapıldığında inanın çekilen eziyete değer nitelikte.Ağızda bıraktığı badem lezzeti ve kendine has dokusuyla vazgeçilmez bir lezzet. Eh bakalım nasılmış bu mükemmel sütlü tatlımız haydi şimdiden kolay gelsin sizlere .
KEŞKÜL
Malzemeler:
- 1 adet yumurta sarısı
- 4 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı badem ( kabuklu ya da kabuksuz )
- 1 türk kahvesi fincanı pirinç unu
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1 fiske tuz
Üzeri için:
Badem , Antep fıstığı,hindistan cevizi
Yapılışı:
Kabuklu badem kullanacaksanız bir kapta iç bademleri kaynar suda 4 dakika bekletip alalım bastırdığımız anda kabuklarının çıkması gerekmekte.Eğer çıkmıyorsa 1-2 dakika daha bekletmemiz gerekiyor. Kabuklarını soyup rondoda parçalayıp toz haline getireceğiz.
Kabuksuz badem kullanacaksanız işimiz daha kolay rondoda kolaylıkla parçalayarak toz haline getirebiliriz.
Tencereye süt , yumurta sarısı ve toz şekeri karıştıralım ve kaynatalım. Toz haline getirdiğimiz bademlerin yarısını sütlü karışıma ilave edelim Pirinç unu , nişasta ve suyu bir kasede karıştırarak sütlü karışıma ekleyelim.
Bir fiske tuz ilave edip kısık ateşte 10 dakika tahta kaşıkla karıştırarak pişirelim. Koyulaşıp, sakız gibi
olunca kalan toz bademleri ilave edelim.1-2 dakika daha karıştırıp ocaktan alalım.
Kase ya da kuplara eşit paylaştırıp oda sıcaklığına gelene kadar bekletelim. Buzdolabına kaldırıp servis sırasında üzerini badem ,antep fıstığı,hindistan cevizinden dilediğinizle süsleyerek servis yapalım. Dilerseniz dondurmayla birlikte servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder