Haydi Yemek Yap
En az malzemeli
Tariflerle

DOĞAL KURUTULMUŞ BİBER ŞÖLENİ

Written By Azmalzemelimutfak on 16 Mart 2018 Cuma | Mart 16, 2018

kurutulmuş biber dolması,biber nasıl kurutulur,biber ne zaman kurutulur
KURUTULMUŞ BİBER DOLMASI
Yazdan kurutulmuş mis gibi biberle hazırlanan bu yemeği beğenmeyen pek yoktur sanırım.Türkiye genelinde geleneksel hale gelen kurutulmuş biber , patlıcanla yapılan her tarz yemek sevilerek tüketilir. Sizlere tavsiyem yazın kendiniz hazırlayın ve kışın doyasıya tüketin sizlerle nasıl kurutulduğunu birebir paylaşacağım.Bilmeyenlerde bu şekilde bu geleneksel kurutma yöntemini öğrenip aktarlardan almak yerine kendileri kurutarak ekonomik yemekler hazırlamak üzere kullanabilirler. 

Aktarlarda ciddi anlamda pahalı olduğundan yazın biberin en ucuz olduğu zamanda alıp balkonunuzda kurutmanızı öneririm , bu hem daha ekonomik olacak hem de daha temiz .En azından nasıl kurutulduğunu bilerek tüketmenin verdiği rahatlık var.

KURUTULMUŞ BİBER DOLMASI

  • 10 adet kurutulmuş biber
  • 250 gr az yağlı kıyma
  • 2 adet küçük boy  kuru soğan yada 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 avuç pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 çay kaşığı tuz
  • yarım çay kaşığı karabiber
  • 1diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • İsteğe bağlı olarak yarım çay kaşığı kurutulmuş  fesleğen yada kurutulmuş reyhan
  • 3 dal maydanoz
  •  yarım çay bardağı su
Üzeri için:
  • 2 diş sarımsak 
  • 4 yemek kaşığı yoğurt

Yapılışı:

Öncelikle kurutulmuş biberleri yıkayıp  bağlı olduğu ipiyle birlikte  tencereye su ekleyerek hafif yumuşayıncaya kadar haşlayalım.Haşlanmış olan biberleri tencereden alıp süzdürelim.İlk sıcaklığı geçtikten sonra üzerindeki ipleri çıkartalım.

Kuru soğanı yemeklik doğrayalım karıştırma kabına alıp üzerine kıyılmış maydanoz ,  kıyma , salça , baharatlar ve yıkanıp suyu süzülmüş pirinç ve suyu ekleyip karıştıralım.Suyu azar azar ilave edersek daha iyi olur.( karışım çok sulu olmamalı bu arada kuru olmasını da istemiyoruz iç harç pişerken biberin içerisinde top gibi kalabilir ) 

İç harcımız hazır olduğuna göre 5 dakika dinlendirelim ki baharatlarla kıyma iyice birbirine karışsın.Biberleri parçalamamaya dikkat ederek iç harcını biberlere yerleştirelim .İç harcı fazla doldurmamaya özen gösterelim üst kısmında bir miktar boşluk bırakalım .

Kuru biber taze bibere oranla daha çabuk pişer iç harcı doldurulmuş biberlerin üst kısmını hafif kapatarak tencereye dizelim.Kaseye domates salçasını alalım su ile incelterek sos hazırlayalım.Biberlerin üzerine hazırladığımız sosu döküp kenar kısmından normal su ekleyerek tencerenin kapağını kapatarak pişirelim.Pirinçler piştiği anda dolmamız servise hazır demektir.

Sarımsağı bir kaseye doğrayıp hafif tuz ilavesiyle dövecek yardımıyla dövelim , üzerine yoğurdu ekleyelim. Servis sırasında dolmanın üzerine dökerek servis yapalım. Sarımsak sevmeyenler sarımsaksız olarak kullanabilir.

Afiyet Olsun

SHARE

0 yorum :

Yorum Gönder

Follow via Twitter