Osmanlı mutfağının en sevilen tatlılarından birisiyle karşı karşıyayız. Tadı oldukça hafif yapımı da oldukça basit bir tatlı. Hem rengiyle hem kokusuyla hem tadıyla bizi bizden alıp götüren bir lezzet. Zerdeçalın faydalarını bilseniz her gün yapıp yemek isteyeceksiniz. zerdeçalın faydaları nelerdir ? zerdeçal suyu nasıl yapılır ?
GELENEKSEL TATLI
ZERDE
Malzemeler:
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 5 su bardağı su
- 1 tutam zerdeçal
- 2 yemek kaşığı gül suyu
- 3 adet karanfil
Üzerini süslemek için:
- Fındık, Fıstık, ceviz , üzüm, nar tanesi, tarçın evinizde o an ne varsa onunla süsleyebilirsiniz.
Yapılışı:
Pirinci yıkayıp suyunu süzdürelim. Orta boy tencereye 5 su bardağı suyu ekleyip üzerine pirinci ilave edelim. Pirinç yumuşayıncaya kadar haşlayalım. İçerisine şekeri ilave edip bir süre daha kaynatalım.
Bir kasede nişasta ve zerdeçalı karıştırıp
üzerine yavaş yavaş su ilave ederek inceltelim. Zerdeçal ve nişastayı tel
çırpıcıyla karıştırarak pirinçli karışıma tel çırpıcıyla ekleyelim. 2 yemek
kaşığı gül suyunu ve dövecekle hafif dövdüğümüz karanfilleri ekleyerek son kez
karıştıralım. Pütürlü olmamasına dikkat edelim.
Karışım koyulaşınca ocaktan
alıp kaselere paylaştıralım. Oda sıcaklığında bir süre beklettikten sonra
buzdolabında tüm lezzetini kazanması için bekletelim. Servis sırasında üzerine
fındık fıstık, nar tanesi ve badem serpiştirelim son dokunuş tarçını da
serperek servis yapalım.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder