Malzemeler:
8 yemek kaşığı kıyma
1 orta boy soğan
1 adet domates
yarım su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı domates salçası
3 dal maydanoz
sıcak su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
çeyrek çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz şeker
Üzeri için :
1 diş sarımsak
3 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı:
Soğanı yemeklik ince ince doğrayalım karıştırma kabına alalım . Kıymayı ekleyip üzerine tuz ve karabiberi ekleyelim.Pirinci yıkayıp suyunu süzdürelim , maydanozu incecik doğrayalım .kıymanın üzerine ekleyelim . Domatesin kabuklarını elma soyar gibi kalın soyalım iç kısmını kıymalı harca ilave edelim , Kabuk kısmını bir kasenin içerisine ayıralım. Kıymalı harca 1 yemek kaşığı salçayı ekleyelim. Çok az su ilave ederek kıymalı harçtaki tüm malzemeyi karıştıralım.Harcımız hafif sulu olsun ki pirinçler pişerken suyu çekeceği için iç harıc katı olmasın .
Biberlerimizintohumlarını oyacak yardımıyla çıkartalım. Diyelim ki oyacak yok biberin sap kısmından hafif içe bastıralım döndürerek biberin sap kısmı çıkana kadar parmağımızla hafif baskı yaparak çıkartalım. Başka bir alternatif biberin sap kısmından bıçakla keserek çıkartın tohum kısmına rahatlıkla ulaşırsınız içinden tohum kısmını çıkartabilirsiniz.
Bıçakla kestiğiniz kısmı atmazsanız dolmayı yaparken kapak olarak kullanabilirsiniz . Biberlerimizi güzelce yıkayalım fazla suyunun süzülmesi için ters tutabilirsiniz.Biberlerin suyu süzüldükten sonra içerisine elimize tuz alıp iç kısmına bulayalım ki dolmamızın lezzeti bir tık daha yükselsin. İç harcını fazla bastırmadan biberlerin içerisine kaşıkla koyalım .İç harcın üzerine domatesin kabuk kısmından ayırdığımız malzemeden parçalar kesip yerleştirelim.
Tencereye yerleştirelim. 1 yemek kaşığı domates salçasını bir kasede sulandıralım 1çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyip dolmaların üzerine gezdirelim.Sıcak suyu ekleyelim 1 çay kaşığı şeker ilave edip ocağımızın altını açıp pişirmeye başlayalım. Tenceremizin kapağını kapatarak pişirirsek daha kısa sürede pişeceği gibi lezzetide farklı olur.Pirinçler piştiği anda dolmamız hazır .üzerine
sarımsaklı yoğurt dökerek yada sade olarak servis yapabiliriz
Dilerseniz Düdüklü tencerede deneyebilirsiniz ben çoğunlukla düdüklü tencerede pişiririm.Hem lezzeti daha farklı oluyor hem de daha kısa sürede dolma yenmeye hazır hale geliyor.Normal tencerede 20 dakika da pişiyor düdüklü tencerede 8 dakika sonra hazır.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder