ÇİÇEK EKMEK
Ev yapımı mis gibi ekmeğimizi
kendimiz yapıyoruz. Katkısız ve lezzetli haydi bakalım nasıl yapılıyormuş.
Malzemeler:
1 paket instant maya
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı ılık su
1,5 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz seker
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta (beyazı içine , sarısı
dışına )
Aldığı kadar un
Yapılışı:
Karıştırma kabına maya, su ve şekeri koyup elinizle
karıştıralım. Daha sonra yumurta beyazını , yağı ve sütü ekleyip tekrar
elinizle karıştırıp unu yavaş yavaş ilave edelim. Hamuru yoğuralım yoğurma işleminden sonra tuzunu ekleyip tekrar
yoğuralım.
Bunu yapmamızdaki amaç tuz ilk yoğurma
esnasında maya ile birleştiğinde yeteri kadar kabarmasını engelliyor bu yüzden
tuzu mayalı ürünlerde sonradan ekliyoruz.
Yoğurma işlemi bittikten sonra
üzerini streç filmle kapatarak 30 dakika mayalandıralım. Mayalanmış hamuru 7
parçaya bölüp top şekli verelim. Kelepçeli kalıba çiçek şeklinde dizelim. İlk
önce orta parçayı kalıba koyarsak daha rahat şekil verildiğini göreceksiniz. Tepsi
mayası için 20 dakika bekletelim.
Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ekerek 200
derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder