Patates sevenlerin bayılarak yiyeceği bir lezzet.Dolma harcıyla patates birleşince mükemmel bir tat ortaya çıkıyor .Kendi başına yapabileceğiniz gibi biber ve kabak dolmasıyla birlikte yaparak aynı anda bir kaç lezzetin tadına varmış olursunuz.Haydi bakalım kolay gelsin.
Malzemeler:
6 adet patates
6 yemek kaşığı yağsız kıyma
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 adet domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 çay kaşığı tuz
çeyrek çay kaşığı karabiber
6 dal maydanoz
yarım çay bardağı pirinç
sıcak su
Yapılışı:
Soğanı yemeklik doğrayalım ,maydanozu kıyalım,pirinci yıkayıp suyunu süzelim. Domatesi yıkayalım kabuğunu elma soyar gibi soyup kenara ayıralım. Patatesleri güzelce yıkayıp kabuklarını soyalım. Ortadan 2 ye ayırarak orta kısmını kabak oyucu yardımıyla soyalım. İçinden kalan kısımları bir kaseye ayıralım dolmamız pişerken içine ilave edeceğiz. Karışımı hazırlamak için bir kaseye soğan , maydanoz, kıyma , pirinç ,tuz , karabiber , 1 yemek kaşığı domates salçası , kabuğu ayrılmış domatesi keserek ilave edelim. Hepsini karıştırıp içerisine az miktarda su ilave edelim .
Suyu ilave etme nedenimiz dolma pişerken iç harcımız su koymazsak katı olur bunu istemeyiz. Karışım hazır olduktan sonra oyduğumuz patateslerin içine iç harcımızı ekleyelim. Üst kısmına ayırdığımız domates kabuklarından koyalım .Pişireceğimiz tencereye iç harçlı kısmı yukarıda kalacak şekilde dizelim. 1 yemek kaşığı domates salçasını su ile eritelim .
Patateslern üzerine kaşıkla dökelim.Zeytinyağı ve sıcak su ekleyip ocağımızın altını açalım. Tencerenin kapağını kapatarak dolmamızı pişirelim.Ağzımıza layık dolmamız 15-20 dakika sonra hazır. Patatese çatal batırarak kontrol ederseniz pişip pişmediğini anlarsınız.Pirinç pişmiş olsada patates geç pişen bir sebze olduğundan pirinç kontrolü pek işe yaramaz. Üzerine sade yada sarımsaklı yoğurtla servis yapın.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder