ÇEKİLMİŞ HAŞHAŞLI
ÇÖREK
Daha önce mavi haşhaşlı açma çörek tarifini vermiştim şimdi
ise gerçek siyah haşhaşlı çörek tarifini vermek istedim. Mis gibi kokulu bu
çörek gerçekten mükemmel lezzette bu lezzeti tadan bir daha tadını unutamıyor
Malzemeler:
2 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
5 su bardağı un
Haşhaşlı
karışım:
çeyrek su bardağı haşhaş ezmesi
yarım bardağı sıvı yağ
iri dövülmüş ceviz
2 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz
1-2 adet dövülmüş karanfil
Hazırlanışı
Yoğurma kabında ılık süt, sıvı yağ, şeker ve tuzu
karıştıralım, Unu eleyelim ve mayayla birlikte karışıma ilave edip kulak memesi
yumuşaklığında hamur elde edelim. Hamuru mayalanmasını beklemeden 6 eşit
parçaya ayırıp 6 beze yapalım. Hafif unladığınız zeminde 25-30 cm çapında
açalım. Kenara ayırıp diğer bezeleri de aynı şekilde açalım. Aralarına haşhaşlı karışımdan sürerek üç
yufkayı üst üste koyalım. Üstteki yufkaya da haşhaşlı karışımdan sürdükten
sonra üçlü yufkayı rulo yaparak saralım. Diğer 3 bezeyi de aynı şekilde açarak
üzerlerine haşhaş sürüp rulo yapalım.
Yaptığımız hamur rulosunu her iki taraftan hafifçe
çekiştirerek uzatalım. Sonra hamur rulosunu 2-3 parmak kalınlığında keselim. Tepsiyi
yağlayalım kestiğimiz parçaları tepsiye dik olarak sıralayalım. Üzerlerine
kalan yağlı haşhaşlı karışımdan sürelim. Tepsiyi mayalanması için sıcak bir
ortamda fırında veya güneş gören bir yerde bir saat bekletelim. Hamur mayalanıp
iki misline ulaştığında, önceden ısıttığımız 200 derece fırında altı ve üstü
kızarana kadar pişirelim.
Karışımı hazırlamak için : Büyükçe bir kasede sıvı yağ ile haşhaşı
karıştırarak inceltelim tuz ve toz şekeri ilave edelim. Karanfili döverek
karışıma ilave edelim. Toz şekeri eklememize neden haşhaşın acılığını almak
için ekliyoruz. İsterseniz sade yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder