Hep kıymalı köfte tarifi verecek değiliz ya biraz da farklı lezzetlere sofralarımızda yer açalım.Adana yöresine ait olan bu köfte oldukça lezzetli ve doyurucu her haliyle yiyebileceğiniz lezzette .Haydi bakalım bilmeyenleriniz için bakalım nasılmış.
Malzemeler:
2,5 - 3 su bardağı ince bulgur
1 adet yumurta
1 adet orta boy soğan
5-6 yemek kaşığı un
3 çay kaşığı tuz
çeyrek çay kaşığı kara biber
1 çay kaşığı kimyon
sosu için :
1 Yemek kaşığıbiber salçası
3 diş sarımsak
sıvıyağ
maydanoz
Yapılışı:
Bulguru bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar sıcak su koyup kabarması için kapağını kapatalım.Yaklaşık 10 dakika sonra bulgur tamamen kabarmış olacak süre sonunda Orta boy soğanı rendeleyelim .Kimyon,karabiber,tuz ,un ve yumurtayı ekleyelim elimizi yakmayacak sıcaklıktaysa bu noktada yoğurabiliriz.
Fakat henüz sıcaksa biraz daha beklemekte fayda var.Yeterince soğuduysa yoğurmaya başlayalım ara ara su ekleyerek elimizde yuvarlayabileceğimiz bir kıvam oluşturalım.Şekil vermek için minik parçalar kopartıp bilye gibi yuvarlayalım.Unlanmış tesiye koyarak birbirine yapışmasını önleyelim.Tüm karışım bittikten sonra sosunu hazırlamaya başlayalım Domatesi rendeleyim yada mutfak robotunda sıvı hale gelene kadar parçalayalım,sarımsağı rendeleyiip domatese ilave edelim .sos tenceresine koyup yağı ve salçayı ilave edip hafif kavuralım içerisine az miktarda su ilave edip sos kıvamına getirelim.
Soğuması için bir kenara alalım ,bu sırada maydanozu ince ince kıyalım ve bir kaseye alalım.Hazırladığımız köftecikleri rahat pişirebilmek için bir tencereye yağ koyup ısıtalım.Köfteciklerin fazla ununu silkeleyerek yağa atalım kızarınca çıtır çıtır kızarmış köftecikleri kağıt havlu serilmiş geniş bir kaseye alalım.Tüm malzeme kızardıktan sonra üzerine dilerseniz hazırladığınız sosu dökerek servis yapabilirsiniz.Benim tavsiyem yiyeceğiniz zaman sosu üzerine döküp kıyılmış maydanozu üzerine serperek yemeniz.Çünkü köfteciklerin çıtırlığı sosu dökünce geçiyor.
Hzırladığımız köftecikleri yapmanın 2 farklı yöntemi var.Birincisi az önce tarif ettiğim şekli diğeri ise ; tuzlu sıcak suda haşlıyoruz süzgeçli kevgirle alıp servis tabağına yerleştirip üzerine sosu döküyoruz.Üzerine maydanoz serpip servis yapıyoruz.Seçim tamamen sizin ben ikisinin tarifini de verdim .En iyisi siz her iki şekilde de deneyin arada değişiklik olur en azından .
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder