AŞURE
Sevilerek tüketilen bu tatlı
içeriğinde bulunan bakliyat kuru meyveler tatlandırıcı baharatlarla yapımı biraz
uğraştırsa da alınan lezzet her şeye değer. Hem hafifi bir tatlı hem de
besleyici
Tüm bakliyatları önce sıcak
suda bekletilmesi gerekmekte ki haşlarken bize kolaylık sağlasın. ( Dondurucuda
hazırda haşlanmış varsa yapımı çok daha
kolay oluyor) verdiğim bu tarifte lezzetine doyulmaz bir
aşure yiyebileceksiniz .4 kişilik bir aile için 2 gün yeten bir miktar verdiğim ölçüler daha az yapmak isterseniz ölçüleri yarı yarıya düşürerek yapmanızda fayda var.
Yıllardır aynı ölçüleri
kullanırım ve beğeni alır. Yöresel olarak içerisine susam, yer fıstığı , fındık
,kurutulmuş et, Hindistan cevizi vs konuluyor fakat işin açıkçası benim damak
zevkime uyan ve ailemde yıllardır yapılan tarif bu olduğundan bu şekilde
veriyorum.
Malzemeler:
2 çorba kasesi haşlanmış aşurelik
buğday ( göce )
1 çorba kasesi haşlanmış nohut
1çorba kasesi kuru fasulye
3 adet kuru incir
Çeyrek çay bardağı kuru üzüm
7 adet karanfil
1 portakal kabuğu rendesi
6 adet kuru kayısı
Tarçın ( üzerini süslemek için )
2 çorba kasesi toz şeker
1 adet elma
Nar taneleri ( üzerini
süslemek için )
Kırık ceviz ,fıstık ,fındık kırığı ( üzeri için )
Su
Yapılışı:
Kuru kayısı, incir, kuru
üzüm ve karanfili ılık suyun içerisine koyup bekletelim. Büyük bir tencerenin
içerisine haşlanmış nohut , kuru fasulye , göce ( aşurelik buğday ) toz şeker
ve suyu ekleyip karıştıralım.1 adet
soyulmuş ve küçük parçalar halinde kesilmiş elmayı , portakal kabuğu rendesini
ekleyelim.
Kaynamaya başladıktan sonra kuru
meyveleri ılık sudan çıkartalım sularını
süzüp küçük parçalar halinde keselim. Karanfillerin içerisinde bulunan suyu
ilave edelim , karanfilin baş kısımlarını içerisine atalım. Biraz kaynattıktan
sonra aşuremiz hazır. Servis esnasında üzerine dövülmüş ceviz,tarçın ve nar
taneleriyle süsleyelim.( Bizimkiler acil isteyince evde ne nar kalmış ne ceviz eh ben de böyle süsleyeyim dedim )
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder