Çoğumuzun kulaklarındadır eminim kışın bozacının BOZAAAA KAYMAK BOZAAAA diye bağırarak sokak sokak gezerek boza sattığı.Soğuk kış günlerinde en büyük zevkimiz di bozacının sesini duymak ve koşturarak boza almak ve üzerine tarçını serperek kaşık kaşık yemek.Şimdi marketlerde ve pastanelerde pet şişelerde satılıyor İstanbul' da Meşhur Vefa Bozacısı Eskişehir 'de Meşhur Karakedi Bozacısı işte Boza budur dedirten lezzetlere sahip.Canınızın istediği anda kendiniz yapıp bu muhteşem lezzeti kendiniz yapabilirsiniz.
Kim sevmez ki Bozayı Tadıyla herkesin
beğendiği bir lezzettir. Yararları da saymakla bitmez A,B,C Vitaminleri
yönünden oldukça zengindir. Demir, fosfor, Niacin ve Sodyum içerir .Enerji
verir .Anne sütünü arttırıcı özellikleri vardır ,öksürüğü azaltır, grip ve
soğuk algınlığına iyi gelir. Kemikleri güçlendirir kalp damar hastalıkları için
yararlıdır. Kanserle mücadele eder .Eh bunca yararından sonra daha fazla
tüketilmesi gerekmektedir.
BOZA
Malzemeler:
3 Su bardağı pilavlık kalın Bulgur
1 Su bardağı Pirinç
1 çay kaşığı instant maya ya daYarım
çay bardağı eski boza
2 yemek kaşığı toz şeker
2.5 litre içme suyu
3 su bardağı toz şeker
Yapılışı:
Büyük
bir tencerede bol su ile bulgurlar ezilinceye kadar pişirelim suyu azaldıkça su
eklemeyi unutmayalım. Pirinci başka bir
tencerede iyice ezilinceye kadar pişirelim .Pişirdiğimiz bulgur ve pirinci ince
süzgeçten geçirelim. Kabuklarından ayrılmasını sağlayalım ,ayrılan kabukları sakın tekrar boza karışımına eklemeyin
yoksa bozanızı içerken ağzınıza gelir ılıması için 1-2 saat serin bir
yerde bekletelim, ılıyınca maya ve iki yemek kaşığı şekeri 1 su bardağı su ile
karıştırıp bulgur ve pirinç karışımına ekleyelim. Eğer önceden alınan boza var
ise maya yerine eski bozayı kullanabilirsiniz.
Üzerine bir kapak kapatarak soğuk bir
yerde mayalanmasını sağlayalım Mutfakta mayalanmasını beklerseniz bozanın tadı
gelmeden ekşir. Bozanın mayalanma süresi bulunduğu yerin ısısına bağlı olarak
değişir 18 ila 20 saat arasında mayalanma süresi vardır.
Tencereyi balkona
koyarak özellikle kışın bu süreyi daha kısaltmış olursunuz .Mayalanma sürecinde
arada kapağı açarak spatula ile karıştırıyoruz ki üzeri kabuk tutmasın. Arada tadına
bakarak kontrol edin kıvamı eğer koyu gelirse içme suyu ekleyebilirsiniz. Üzerine
tarçın serperek servis yapabilirsiniz. 2 günde tüketmeniz gerekmekte
buzdolabında saklarsanız doyasıya boza keyfini çıkartırsınız. afiyet olsun .
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder