Haydi Yemek Yap
En az malzemeli
Tariflerle

BOZA

Written By Azmalzemelimutfak on 24 Aralık 2017 Pazar | Aralık 24, 2017


Çoğumuzun kulaklarındadır eminim kışın bozacının BOZAAAA KAYMAK BOZAAAA diye bağırarak sokak sokak gezerek boza sattığı.Soğuk kış günlerinde en büyük zevkimiz di bozacının sesini duymak ve koşturarak boza almak ve üzerine tarçını serperek kaşık kaşık yemek.Şimdi marketlerde ve pastanelerde pet şişelerde satılıyor İstanbul' da Meşhur Vefa Bozacısı Eskişehir 'de Meşhur Karakedi Bozacısı işte Boza budur dedirten lezzetlere sahip.Canınızın istediği anda kendiniz yapıp bu muhteşem lezzeti kendiniz yapabilirsiniz.

Kim sevmez ki Bozayı Tadıyla herkesin beğendiği bir lezzettir. Yararları da saymakla bitmez A,B,C Vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Demir, fosfor, Niacin ve Sodyum içerir .Enerji verir .Anne sütünü arttırıcı özellikleri vardır ,öksürüğü azaltır, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir. Kemikleri güçlendirir kalp damar hastalıkları için yararlıdır. Kanserle mücadele eder .Eh bunca yararından sonra daha fazla tüketilmesi gerekmektedir.

BOZA

Malzemeler:

3 Su bardağı pilavlık kalın Bulgur

1 Su bardağı Pirinç

1 çay kaşığı instant maya ya daYarım çay bardağı eski boza

2 yemek kaşığı toz şeker

2.5 litre içme suyu

3 su bardağı toz şeker

Yapılışı:

Büyük bir tencerede bol su ile bulgurlar ezilinceye kadar pişirelim suyu azaldıkça su eklemeyi unutmayalım. Pirinci  başka bir tencerede iyice ezilinceye kadar pişirelim .Pişirdiğimiz bulgur ve pirinci ince süzgeçten geçirelim. Kabuklarından ayrılmasını sağlayalım ,ayrılan kabukları sakın tekrar boza karışımına eklemeyin yoksa bozanızı içerken ağzınıza gelir ılıması için 1-2 saat serin bir yerde bekletelim, ılıyınca maya ve iki yemek kaşığı şekeri 1 su bardağı su ile karıştırıp bulgur ve pirinç karışımına ekleyelim. Eğer önceden alınan boza var ise maya yerine eski bozayı kullanabilirsiniz.

Üzerine bir kapak kapatarak soğuk bir yerde mayalanmasını sağlayalım Mutfakta mayalanmasını beklerseniz bozanın tadı gelmeden ekşir. Bozanın mayalanma süresi bulunduğu yerin ısısına bağlı olarak değişir 18 ila 20 saat arasında mayalanma süresi vardır. 

Tencereyi balkona koyarak özellikle kışın bu süreyi daha kısaltmış olursunuz .Mayalanma sürecinde arada kapağı açarak spatula ile karıştırıyoruz ki üzeri kabuk tutmasın. Arada tadına bakarak kontrol edin kıvamı eğer koyu gelirse içme suyu ekleyebilirsiniz. Üzerine tarçın serperek servis yapabilirsiniz. 2 günde tüketmeniz gerekmekte buzdolabında saklarsanız doyasıya boza keyfini çıkartırsınız. afiyet olsun .

Afiyet Olsun


SHARE

0 yorum :

Yorum Gönder

Follow via Twitter