Kış mevsiminde tüketilen ıspanak sofralarımızda farklı şekillerde yer alır.Herşeye yakışan bir yapısı vardır.Yemeğini tüketmeyi sevmeyenler genellikle ağızda bıraktığı demirimsi tadından dolayı yemeyi tercih etmezler fakat bu tarifle severek tüketmeye başlayacaksınız.
Malzemeler:
1 kg ıspanak
2 adet havuç
çeyrek portakal
5-6 damla limon suyu
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı bulgur
1 dilim portakal
1 diş sarımsak
3 çay kaşığı tuz
çeyrek çay kaşığı karabiber
çeyrek çay kaşığı tozşeker
sıcak su
Yapılışı:
Önce ıspanakları suya koyalım çamurundan arınmasını sağlayalım.Yıkanmış ıspanaklardan almışsanız bile bunu yapın .2-3 kez su ile yıkamamız gerekmekte ki tam olarak çamur kalıntısı kalmasın.Son olarak sirkeli su içerisinde 5 dakika bekletelim suyunu süzüp yıkayalım.Ispanakları elimizle parçalayalım varsa sebze bıçağıyla kesebilirsiniz.Sap kısımlarını elimizden geldiğince ufak parçalamaya özen gösterelim.
Havucu soyup yıkayalım küp şeklinde doğrayıp tencereye yağla birlikte koyup rengi değişene kadar kavuralım.Soğanı yemeklik doğrayalım ,sarımsağı mink doğrayalım havuçlara ilave edelim.Salçayı hafif kokusu gidene kadar kavuralım yavaş yavaş ıspanağı ekleyip tencerenin kapağını kapatalım.Ispanakları arada karıştıralım ki kalanını ekleyebilelim. Bulgur ve pirinci yıkayıp suyunu süzelim ıspanağın üzerine ilave edip karıştıralım.
Portakaldan 1 dilim kesip ayıralım.Limonu ve portakalın suyunu bu noktada ilave ediyoruz.Hani ıspanak yedikten sonra dişlerde garip bir his bırakan özellik var ya işte burada ortadan kaldırmak için var portakal ve limon.Üzerini geçecek kadar sıcak suyu ekleyelim,portakal dilimini içerisine koyalım 2-3 dakika sonra portakal dilimini alalım. .Kapağını kapatıp pişmesini bekleyelim.İşte bu kadar basit kıymalı yapmak isterseniz soğan kavrulduktan sonra ilave edebilirsiniz.
➱İsteğe göre üzerine sarımsaklı yada sade yoğurt dökülerek servis edilir.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder