ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA PİLAKİ
İster ara yemek olarak sofranızda
yer açın bu lezzetli tarife ister meze olarak. Kendine has tadıyla bir tabak
daha yok mu dedirten cinsten. Bu yemeği tadan başka bir yerde yediğinde aynı
lezzeti bulamayacak buna garanti veririm. Şimdi neden bu kadar eminsin
diyorsanız deneyimlerime dayanarak söylüyorum bu pilaki diğerlerine benzemez
deneyin farkı görün.
Yazın alıyorum temizleyip güzelce
yıkayıp birer yemeklik olarak ayırıyorum ben barbunyaları. Hem daha ekonomik
oluyor hem de sebzenin tam mevsiminde alındığından lezzeti daha mükemmel oluyor.
Barbunya pilakiyi kuru barbunyayla da yapabilirsiniz fakat barbunyayı pişirmeden
önce taş var mı yok mu diye kontrol etmeniz gerekmekte. Ne kadar fabrikasyon
paketlenmişlerde olsa arada taş çıkma olasılığı var .Barbunyayı yıkayıp 20
dakika sıcak suda bekletin, sonra sıcak su içerisine koyarak haşlayın yalnız
kuru barbunyanın haşlama suyunu yemeğe eklemeyin rengi koyu kahve renginde
olur.Taze barbunya bulamazsanız kuru barbunyayla da gayet lezzetli olur
korkmayın.
Malzemeler:
Yaklaşık 3 kase barbunya
2 adet havuç
2 adet orta boy patates
1 yemek kaşığı domates salçası
3,5 yemek kaşığı zeytinyağı
4 diş sarımsak
3 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı tozşeker
1 orta boy kuru soğan
Sıcak su
Yapılışı:
Havuçları soyucu ile soyalım
yıkayıp önce ortadan 2 ye ayıralım sonra kare şeklinde doğrayalım. Patatesleri
soyup yıkayalım küp küp doğrayalım. Soğanı yemeklik doğrayalım, düdüklü
tencereye alalım pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavuralım. Soğanlar
kavrulduktan sonra havuçları ekleyip kavuralım. Salçayı ilave edip salçanın
kokusu gidene kadar 1-2 kez çevirelim. Sarımsakların kabuklarını soyalım 2
tanesini doğrayalım 2 tanesini bütün olarak tencereye ekleyelim. Tuz ve
tozşekeri ekleyip barbunyayı ilave edelim .
Tüm malzemelerin birbirine
karışması için karıştıralım. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyelim
karıştırdıktan sonra kapağını kapatalım .Buhar çıkana kadar harlı ateşte buhar
çıktıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 10 dakika pişirelim.
Ben 10 dakika
diyorum ama kullandığınız düdüklü markasına göre değişebilir ona dikkat edin. Sanırım
normal düdüklülerde 20 dakika sürüyor yine de siz kullanma klavuzuna göre bakıp
sürenizi belirleyin. Pişme süresi dolunca ısıya dayanıklı kaseye alıp üzerine doğranmış
maydanozla servis yapabilirsiniz. Yemeğimiz hazır .Ekşili yemek istiyorsanız
limon sıkarak yiyebilirsiniz.
Afiyet Olsun.
0 yorum :
Yorum Gönder