GÖVEÇ / GÜVEÇ ( Patlıcan Göveci )
Tadı damağınızda kalacak meşhur göveç .Geleneksel yemeklerimiz arasında olan bu mükemmel tat geçmişten geleceğe unutulmaması gereken bir lezzet.
Adı yöreden yöreye değişiyor bazı bölgelerde göveç bazı bölgelerde güveç ben o yüzden her iki ismini de kullandım.Bazı yörelerde soğan ve bol patateste ekleniyor fakat orjinal tarif bu şekilde ve lezzet olarak daha güzel.
Toprak göveç haricinde başka tencerede pişirdiğinizde aynı tadı bulamazsınız. Dilerseniz ocakta pişirebilirsiniz dilerseniz fırında üzeri nar gibi kızarana kadar tercih sizin her ikisininde lezzeti müthiş
Malzemeler:
5 adet Patlıcan
3 adet domates
4 adet biber
1 çorba kaşığı salça ( acı seviyorsanız acı bibeber salçası kullanabilirsiniz ya da yarı yarıya domates ve biber salçası kullanabilirsiniz )
1büyük baş sarımsak
yarım kg kuşbaşı et
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Sıcak su
Yapılışı:
Patlıcanı yıkayıp alacalı soyalım .Alacalı soymak demek şöyle bıçak yada soyacak yardımıyla şerit halinde bir sıra kabuk soyulacak bir sıra patlıcanın kabuğu kalacak (.Aranızda belki yemek yapmaya yeni başlayanlar olabilir bunu elimden geldiğince fazla detay vermeye çalışıyorum umarım yanlış anlaşılmıyordur. )
Gövecin içerisine yağ konularak et ilave edilir ve kısık ateşte et kavrulmaya başlanır. Domates , biber ve sarımsaklar iyice yıkanır. Sarımsakların kabuklarını soymayacağınız sakın alışkanlık gereği soymayın .Yalnızca kök kısmındaki yerleri çıkartın dış kabuk çok kalınsa yemeğin içerisine dökülmemesi için onu çıkartın.Sarımsağı bu şekilde yemeyi deneyin bakalım beğenecekmisiniz. Yalnız dikkat edin bu yöntemle yemeklerin hepsine sarımsağı aynı şekilde ilave etme isteği duyacaksınız :)) ben uyarımı yaptım .Biberleri ve domatesi biraz iri doğrayacağız bu yemekte küçük parçalar halinde doğrandığında eriyor ve farkedilmiyor.
Etin daha iyi pişmesi için kendi suyunu bırakıp çektikten sonra içerisine 4 damla limon suyu sıkın ve kavurmaya devam edin. Kapağı kapalı olsun ki buharından daha kolay yumuşasın. Et kavruldu mutfağa kavrulmuş etin kokusu yayıldı şimdi patlıcanları yavaş yavaş eklemenin zamanı ,biraz patlıcan ekleyelim karıştıralım biraz domates ekleyelim kapağı kapatalım patlıcanların yumuşamasını bekleyelim. Bu şekilde patlıcanların hepsi bitene kadar devam edelim.
Patlıcan , et ve domates karışımına biberleri ekleyelim karıştıralım tuzunu ilave edelim. Salçayı ekleyip karıştıralım veeee sarımsakların sırası tüm sarımsakları ekleyin iyice karıştırın ve sıcak suyu yavaş yavaş ilave edin. Malzemelerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyeceğiz.Fırında yapmak istiyorsanız ısıtılmış fırına koymanın tam zamanı .üzeri kızarana kadar fırında pişirebilirsiniz.Ocakta yapacaksanız gövecin kapağını kapatıp kısık ateşte yavaş yavaş pişirin.Belki geç pişiyor gibi gelecek size ama inanın tüm tatları birbirine bu şekilde daha fazla geçecek.
Direk fırında yapmak istiyorsanız malzemelerin tümünü çiğ olarak hazırlayıp fırında pişiriyorsunuz. Gönül ister ki odun fırınında pişsin ama pidecilere yalvarmak yerine kendi evinizin fırınında yüksek olmayan ısıda yavaş yavaş pişirerek de benzer lezzeti elde etmiş olursunuz. 180 derece fırında 25-30 dakika pişmesi yeterli olacaktır.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder