Altın günlerinin vazgeçilmezi ,ani misafiir baskınlarında ev sahibinin kurtarıcısı ,hafif açlıkkrizlerinde mutfağa bir koşu gidilip aceleyle yapılan çayın yanında eşlikcisi kısır yapalım birlikte.
Bu kez salçasız olarak tek fark dondurucuda yaz domateslerinden hazırladığım küplerle bol domatesli oldu.Bence lezzeti salçalıyla yapılandan farksız tek fark rengi o kadar .Salçalı yemek vs dokunan kişiler için yapılıp tüketilebilir.Haydi bakalım doğru mutfağa.
Malzemeler:
2,5 su bardağı ince bulgur
5 küp domates püresi
dondurulmuş domates olmayanlar yumuşamış 2 adet domatesin kabuklarını çıkartıp rendeleyebilir benzer bir tat olur.Sakın hazır domates püresi almayın.
2 adet sivri biber
1 adet orta boy soğan
3 adet taze soğan
5 dal maydanoz
3 çay kaşığı tuz
çeyrek çay kaşığı nane
çeyrek çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
çeyrek çay kaşığı kimyon
salatalık turşusu
limon
marul
Yapılışı:
Önce soğanı doğrayıp sıvıyağda kavuralım.İçerisine domates rendesini koyalım ve birlikte domatesin suyu azalana kadar pişirelim.Baharatları yağlı karışıma ekleyip karıştıalım.Ocaktan alalım Kullanacağımız yeşillikleri temizleyip sirkeli suda bekletelim. Karıştırma kabına ince bulguru yıkayıp alalım ,üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip hava bulgurların kabarması için kapakla kapatalım.
Biberi ince ince doğrayalım,taze soğanları yıkayıp doğrayalım,Marulu servis esnasında kullanmak üzere suyunu süzdürüp servis tabağına alalım.Kabaran bulgurun içerisine önce soğanlı karışlımı dökelim ve karıştıralım.Yeşil soğan ve biberi şimdi ekleyip karıştırabiliriz.Hemen yenecekse limonu içerisine sıkın lezzeti otursun.Hemen yenmeyecekse servis sırasında limonu ekleyin.Ben şekil vermek için kullandığım kaselerle kısırı ölçüyorum onları başka bir yere alarak içerisine limon sıktıktan sonra kaselerle tabaklara koyuyorum.
Çünkü kısırın tamamına limon sıkıldığı anda limon ekşime yapmasına neden oluyor.Hemen tüketilmeyecekse limonu yapım aşamasında eklemeyin.Servis sırasında yanına marul yaprakları ,domates dilimleri,salatalık turşusu dilimleri,acı biber turşusu ve limon dilimi ile servis yapabilirsiniz.Üst kısmına bir tutam pulbiber gezdirilebilir.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder