( 4 kişilik )
Aynı anda birkaç lezzeti bir arada tatmayı sevenlerdenseniz bu tarif tam size göre
Malzemeler:
10 adet dolmalık biber
3 adet kabak
3 adet orta boy kemer patlıcanı
2 avuç dolmalık kırık pirinç ( 1 çay bardağı )
2 adet kuru soğan
200 gr yağsız kıyma
2 adet domates
2 yemek kaşığı domates salçası
2 çay kaşığı tuz
Yarımçay kaşığı karabiber
3-4 dal maydanoz
3 dal dereotu
kabak oyacağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
sıcak su
Yapılışı:
Dolmalık biberleri, domatesleri, patlıcan ve kabakları iyice yıkayalım. Bulgur ve pirinci yıkayıp süzelim bir kenara alalım.Dolmalık biberlerin tohum kısımlarını oyacak yardımıyla çıkartalım elimizle hafif vurarak içinde kalan tohumların çıkmasını sağlayalım.Tüm biberler bittikten sonra tekrar yıkayıp sularının süzülmesini bekledikten sonra çay tabağına koyacağımız az miktarda tuzu parmak uçlarımızla biberlerin iç kısmına sürelim ters çevirerek diğer sebzeleri hazırlamaya başlayalım. Patlıcanları alacalı soyarak ortadan ikiye ayıralım ( patlıcanlar orta büyüklükte kemer patlıcanı olmalı daha büyük patlıcanlarda 2 den fazla parçaya bölmeniz gerekmekte ) iç kısımlarını oyacakla çıkartıp tuzlu ve limonlu suya kararmaması için koyalım.Kabakların dış kısmını kabak oyacağı ile soyup yıkayalım. Kağıt havluyla kurutup ortadan ikiye ayıralım.Oyacak yardımıyla dikkatlice ortasını oyalım.
Bu işlemi tatlı kaşığı ile de yapabilirsiniz fakat sizi hem uğraştırır hem de kabağın kırılmasına neden olur. Yalnız kabağı oyarken alt kısmının kalmasını sağlayın .alt kısmı da delinirse tüm malzeme pişerken hem dışarıya çıkar hemde sulu olur. Patlıcanların sırası geldi tuzlu ve limonlu sudan çıkartın normal su ile güzelce yıkayıp hafif sıktırarak içerisindeki suyun çıkmasını sağlayın. Kağıt havlu ile kurulayın ve oyacak ile yavaş yavaş dip kısmını delmeden oyun. Diyelim ki kabak ve patlıcanı oyarken dip kısmı delindi , ee hemen çöpe atacak halimiz yok, paniklemeyin İç kısmından çıkanlarla destek yapın eksik olan parçayı tamamlayın bunu kimseye söylemeyin aramızda sır kalsın :))
Doldurulacak tüm malzeme hazırlandığına göre haydi şimdi iç malzemesini hazırlayıp bu arkadaşları dolduralım.Karıştırma kabına kıymayı alalım üzerine tuzunu serpip biraz bekleyelim.Tuz kıymayla özdeşleşsin kıymanın kokusu gitsin karabiberi ilave edelim .Soğanı dilerseniz rendeleyin dilerseniz rondoda parçalayın.
Yemeklik olarak doğrandığında bile soğan ağzınıza gelmiyor meraklanmayın.Domatesin dış kabuğunu kalın bir şekilde elma soyar gibi kopartmadan soyalım ve bir kenara alalım iç kısmını karışımın içerisine doğrayalım. Pirinç ve doğranmış maydanozu da ekleyip tüm melzemeyi karıştıralım.Birkaç dakika bekleyelim üzerine çeyrek çay bardağı su ekleyelim ve tekrar karıştıralım.Patlıcanları doldurmaya başlayalım tencereye dizelim kıymalı kısım yukarıda kalacak şekilde sıralamalısınız .Biberleri de doldurup tencereye dizelim.Kabakların içerisinden çıkanları tencerenin altına koyup üzerine doldurulan kabakları yerleştirelim.Harcın içerisine dereotunu doğrayıp karıştıralım.Kabakları dolduralım ve tenzereye yerleştirelim.Salçayı su ile inceltelim sos kıvamına getirelim .
Domatesin kabuklarını doldurduğumuz sebzelerin ağız kısımlarını kapatacak şekilde parçalara ayırıp üstlerine kapak görevi görecek şekilde içerisine koyalım.Haızrladığımız sosu kaşıkla eşit olarak dolmaların üzerine yayalım 1 bardak sıcak su ekleyelim. 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı dolmaların üzerine gezdirelim kapağını kapatıp orta hararetli ocakta pişirmeye başlayalım.
Suyu eklerken kenardan ilave ederseniz dolmaların iç kısımlarına gelmesini engellersiniz.Su uranı size göre az geldiyse ekleme yapabilirsiniz.Fazla su koymamaya özen gösterin suda pişmiş gibi olur.Domatesin kabuklarını doldurduğumuz sebzelerin ağız kısımlarını kapatacak şekilde parçalara ayırıp üstlerine kapak görevi görecek şekilde içerisine koyalım.Haızrladığımız sosu kaşıkla eşit olarak dolmaların üzerine yayalım 1 bardak sıcak su ekleyelim. 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı dolmaların üzerine gezdirelim kapağını kapatıp orta hararetli ocakta pişirmeye başlayalım.
2 adet sarımsağı ezin 5 kaşık yoğurt ile az miktarda tuz ilave ederek karıştırın dolmanız piştikten sonra servis esnasında sarımsaklı yoğurtla sevdiklerinize sunun
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder