Malzemeler:
500 gr kıyma az malzemeli mutfakta 200 gr kıyma
1 yumurta
yarım ekmek içi az malzemeli mutfakta 6 dilim bayat ekmek içi
2 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
3-4 dal maydanoz
2 yemek kaşığı salça ( acı seviyorsanız biber salçası
koyabilirsiniz )
4-5 adet patates
1 orta boy soğan
6 adet domates az malzemeli mutfakta 3 adet domates
6 adet sivri biber az malzemeli mutfakta 3 adet sivri biber
Sıvıyağ
Su
Yapılışı:
Bayat ekmekleri rondodan geçirerek işe koyulalım. Farklı lezzet
isterseniz galetayı un haline getirerek kullanabilirsiniz. Ya da benim
uyguladığım yöntemi kullanarak her an elinizin altında olmasını sağlarsınız.
Bunun için bayat ekmek değerlendirme tariflerimden yararlanabilirsiniz.
Blendırdan geçen ekmekleri karıştırma kabına alalım üzerine kıymayı ilave
edelim. Ardından tuzu ekleyelim biraz bekleyelim kıyma ile tuz bütünleşsin .Fırını
180 derece de ısıtmaya başlayın
Tuzu direk kıymanın üzerine
koymamızdaki amaç kıymanın kokusunu anında ortadan kaldırmak vee orta boy
soğanı rondodan geçirelim ,sıra geldi lezzet verecek baharatlara . Acı seviyorsanız içerisine pul
biber koyabilirsiniz maydanozu ince ince
keserek ekleyelim.Yumurtayı da ekleyerek yoğurma işlemine geçebiliriz
artık.Harcı iyice yoğuralım ve dinlendirmek için streç filmle kapatıp
buzdolabına koyalım baharatlar kıymayla bütünleşsin daha lezzetli olsun. Patatesleri
güzelce yıkadıktan sonra bıçak yada soyma aparatıyla kabuklarını soyalım.
Patatesleri ne şekilde isterseniz doğrayabilirsiniz .Tuzlu suyun içerisine
alarak kararmalarını engelleyin. Suya koymazsanız patatesteki nişasta hava ile
temas edeceğinden patatesiniz kararmış olacaktır.
Fırın tepsisini
sıvıyağla yağlayın.
Patatesleri tuzlu sudan çıkartıp düz su ile yıkayın suyu
süzüldükten sonra kağıt havlu ile ıslaklığının gitmesini sağlayın.Tepsiye
patatesleri sıralayın aralarında köfteler için yer bırakmayı unutmayın .Patatesleri
şimdi fırına gönderme zamanı ısınmış fırına koyun .Dinlenmiş olan kıymayı
dolaptan çıkartın küçük bir kaseye az miktarda su koyun ellerinizi hafif suyla
nemlendirip kıymadan ceviz büyüklüğünde bir parça alın. Kıymayı önce yuvarlak
top haline getirin sonra iki elinizin arasına alarak uzun bir şekil almasını
sağlayın sonra üzerine bastırarak köfte şeklini verin. Köfteleri dilerseniz
yuvarlak yapabilirsiniz dilerseniz uzun şerit halinde o an nasıl yapmak
istiyorsanız o şekilde yapın her haliyle güzel olacak.
Tavayı ocağa alın
ısınmasını bekleyin sonra az miktarda sıvı yağ ekleyerek ısınmış yağda
köftelerinizi arkalı önlü hafif kızartın. Kağıt havlu koyduğunuz bir tabağa
alarak fazla yağının çekmesini sağlayın .Domatesi ve biberi yıkadıktan sonra
kağıt havlu ile kurutun domatesleri yuvarlak olacak şekilde kesin biberleri
ortasından keserek uzun şeritler haline getirin.
Fırındaki patateslerin bu sırada hafif
kızardığını göreceksiniz şimdi köfteleri tepsiye yerleştirelim üzerlerine
domates dilimleri ve biberleri ekleyelim. Kasenin içerisine salçayı alalım
sulandırarak biraz tuz ilavesiyle birlikte patates ve köftelerin üzerine yavaş
yavaş dökerek eşit miktarda dağılmasını sağlayalım. fırına pişmeye yollayalım.
Mutfağa yayılan mis gibi kokunun tadını çıkartın .
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder