Pirince oranla daha
besleyici olan Bulgur temel beslenme zinciri içerisinde üst sıralarda yer
almakta.
İçeriğinde bulunan
lif, çinko ,kepek,krom,magnezyum,selenyum,B12 ve B
vitamini değerini oldukça arttırmaktadır.
Bu yüzden haftada 1-2 kez bu değerli
besini mutlaka tüketmeliyiz. Kanseri önleyici özelliği vardır sindirim
sistemine oldukça faydalıdır, Kansızlığı önler ,kemikleri kuvvetlendirir kalp ve
damar sağlığına faydalıdır ,kan şekerini dengeler, enerji verir, kilo
kontrolünde oldukça etkilidir .Her şeyin ölçülü tüketilmesi gerek bunu
biliyoruz bu kadar yararı var her gün yapayım diye sakın düşünmeyin azı karar
çoğu zarar.İster salçalı yapın isterseniz sade yada domates ve biberin en
lezzetli olduğu yaz mevsiminde bol domatesli ve biberli canınız nasıl tüketmek
istiyorsa o an o şekilde yapın .
Malzemeler:
1 kase Pilavlık Bulgur (
4 kişi için yeterli gelmekte bu ölçü daha az kişi için yapılacaksa oran yarım
kase olarak yapılır 4 kişiden fazla kişi için yapılacaksa oran arttırılabilir )
1 orta boy kuru soğan
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı kapya
biber
Yarım çay kaşığı tozşeker
Çay kaşığının ucuyla
kimyon
Sıvıyağ
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı nane
1 yemek kaşığı salça (
domates salçası yada biber salçası tercih size bağlı )
1 adet domates ( çok
domates eklemek isterseniz salça eklemenize gerek yok
2 kase sıcak su
Yapılışı:
Bulguru süzgeçle iyice
yıkayalım ve suyunu süzelim .Tencereye sıvı yağı ekleyelim soğanı rondodan
geçirelim biberleri küçük parçalar halinde doğrayıp hazırlayalım. Soğanı
üzerine tozşekeri ekleyerek sıvıyağda karıştırarak rengi değişene kadar
kavuralım .Şeker koymamızın nedeni soğanın karamelize olmasını sağlaması ve
tuzla birleşince yemeğin lezzetinin ortaya çıkması.
Biberleri ekleyelim ve karıştıralım domates koyacaksanız şimdi sırada domatesi ekleme zamanı .Hem domatesli hem salçalı olsun diyorsanız salçayı da ekleyelim ve 1-2 dakika karıştıralım. Evet şimdi Bulguru ekleme zamanı bulguru ekleyelim ve 2 dakikaya yakın karıştıralım tuz, kimyon ve naneyi ilave edelim tüm malzeme bulgurla iyice karışsın.2 kase sıcak suyu ekleyip karıştıralım ,tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirelim. Suyunu çektikten sonra altını kapatın kağıt havlu yu kapakla tencere arasına koyup kapağını kapatın.
Biberleri ekleyelim ve karıştıralım domates koyacaksanız şimdi sırada domatesi ekleme zamanı .Hem domatesli hem salçalı olsun diyorsanız salçayı da ekleyelim ve 1-2 dakika karıştıralım. Evet şimdi Bulguru ekleme zamanı bulguru ekleyelim ve 2 dakikaya yakın karıştıralım tuz, kimyon ve naneyi ilave edelim tüm malzeme bulgurla iyice karışsın.2 kase sıcak suyu ekleyip karıştıralım ,tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirelim. Suyunu çektikten sonra altını kapatın kağıt havlu yu kapakla tencere arasına koyup kapağını kapatın.
Bu muhteşem pilavın
yanına 1-2 kaşık yoğurt koyarak servis yapabilirsiniz Yanına cacık ta iyi gider
ayranda haydi pilav pişti fazla
soğutmadan yemek lazım afiyet olsun
0 yorum :
Yorum Gönder