SIVIYAĞ LA YAPILAN MÜKEMMEL LEZZETTE UN HELVASI
Herkes eminim ki gerek kokusu gerekse tadıyla un helvasını sever. Kavrulurken evin içine yayılan müthiş koku çoluk çocuk herkesi kendine hayran bırakır. Sizlerle bu muhteşem tarifi birlikte yapacağız sakın aman ben yapamam hiç tutturamam diye düşünmeyin.
Göreceksiniz ki tarifiniz tam tutacak Hem bu zamana kadar denenmiş tariflerden daha sağlıklı bunun nedeni de içerisinde sıvı yağ var . Ben tüm yemeklerimde riviera zeytinyağı kullanmayı tercih ettiğimden bu tarifimde de zeytinyağı var . Dilerseniz sizler başka bir sıvıyağ kullanabilirsiniz seçim size kalmış. O halde haydi hanımlar sıra geldi helvamızı yapmaya.
UN HELVASI
Malzemeler:
2 su bardağı un
3 su bardağı su
1,5 su bardağı tozşeker
çeyrek su bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
Dibi yapışmayacak tarzdan bir tencereye yağımızı koyalım üzerine yavaş
yavaş unu ekleyerek karıştıralım.Un ve yağ birbiri ile bütünleştikten
sonra ocağımızın altını yakalım tahta kaşık yardımıyla unumuzu
kavuralım. Ocağı yarım konumda tutarsanız olası yanmayı engellersiniz.
Bunun için dilerseniz ocağın en küçük gözünde kavurma işlemini
gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde belki biraz uzun olacak fakat
mükemmel kavrulacak.
Su ve şekeri başka bir tencerede kaynatalım kaynadıktan sonra ılıması için bir kenara alalım.Un kavrulurken dikkat etmeniz gereken renginin sütlü kahve renginde olması bu şekilde olduğunda tadı mükemmel unu yeterince kavurmazsanız rengi açık olacak ve un kokusunu yerken alacaksınız. Daha koyu renk olması halinde un yanık bir lezzet verecek.
Unumuz kavruldu şerbetimizde ılık bir hal aldı şimdi yapacağımız şerbeti unun içerisine yavaş yavaş dökmek.Aman dikkat ederek dökün şerbet sıcak olduğundan una dökerken hafif fışkırıyor .Bu sırada unlu karışımı da hafif karıştımayı ihmal etmeyin topaklanmasına neden olursunuz. İlk andaki sulu halini görünce telaşlanmayın ocağın altını açıp 1-2 dakika karıştırın .
Tencerenizin kapağını kapatın ocağın altını kapatın 5 dakika soğumasını bekleyin. Bekleme süresi dolunca unu kavururken kullandığınız kaşıkla helvadan bir parça alın , yemek kaşığı ile kalıp yaparak servis tabağına yerleştirin.
Üzerini dilediğiniz gibi süsleyin tamamen sizin damak tadınıza kalmış.
Su ve şekeri başka bir tencerede kaynatalım kaynadıktan sonra ılıması için bir kenara alalım.Un kavrulurken dikkat etmeniz gereken renginin sütlü kahve renginde olması bu şekilde olduğunda tadı mükemmel unu yeterince kavurmazsanız rengi açık olacak ve un kokusunu yerken alacaksınız. Daha koyu renk olması halinde un yanık bir lezzet verecek.
Unumuz kavruldu şerbetimizde ılık bir hal aldı şimdi yapacağımız şerbeti unun içerisine yavaş yavaş dökmek.Aman dikkat ederek dökün şerbet sıcak olduğundan una dökerken hafif fışkırıyor .Bu sırada unlu karışımı da hafif karıştımayı ihmal etmeyin topaklanmasına neden olursunuz. İlk andaki sulu halini görünce telaşlanmayın ocağın altını açıp 1-2 dakika karıştırın .
Tencerenizin kapağını kapatın ocağın altını kapatın 5 dakika soğumasını bekleyin. Bekleme süresi dolunca unu kavururken kullandığınız kaşıkla helvadan bir parça alın , yemek kaşığı ile kalıp yaparak servis tabağına yerleştirin.
Üzerini dilediğiniz gibi süsleyin tamamen sizin damak tadınıza kalmış.
Afiyet olsun
0 yorum :
Yorum Gönder