Yaz kış sevilerek tüketilen mercimek
vücudumuz için yararlı potasyum, kalsiyum,çinko niasin ve K vitamini içerir.Bol
lif içerdiği için kolaylıkla diyet listenizin içerisinde
kullanabilirsiniz.
Protein , folat ve demir açısından oldukça zengindir. Kırmızı
, yeşil ve sarı mercimek her biri aynı oranda yararlıdır. Kullanım alanlarına
göre farklılık gösterir. Eee bunca yararından sonra mutfağınızın kurtarıcısı
olan bu besine yer açmanın tam zamanı.
Hem ekonomik hem de besleyici olan bu
bakliyatla yapılan onlarca tarifle hem kendinize hem sevdiklerinize bir iyilik
yapın.
ŞEHRİYELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler:
1 su bardağı yeşil
mercimek
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı
domates salçası ( isteğe bağlı )
2 çay kaşığı
tuz
Yarım çay kaşığı tozşeker
Pul biber
yarım çay kaşığı kuru nane
1,5 yemek kaşığı Sıvıyağ ( sağlık açısından
zeytinyağı tercih edin )
Yapılışı:
Öncelikle mercimeği soğuk suyla yıkayın
süzdükten sonra 3,5 su bardağı sıcak suya koyarak yumuşayıncaya kadar pişirin.
Dilerseniz her seferinde pişirmek için uğraşmak yerine
marketten aldığınız mercimeğin tamamını yıkadıktan sonra üzerini geçecek kadar
sıcak su koyduktan sonra düdüklü tencerede yaklaşık 6 dakika kaynatın. Soğumasını
bekleyin süzgeçli kepçe yardımıyla buzdolabı poşetlerine birer kullanımlık
koyun ve dondurucunuza koyun elinizin altında her an hazır halde olunca hem
zamandan kazanç sağlamış olacaksınız hem daha ekonomik olacak .
Mercimek haşlanırken tencereye 2 yemek kaşığı
unu alalım sıvı yağ ekleyerek unun çiğ kokusu gidene kadar kavurun.Soğanı
rondodan geçirin una ekleyin ve kavurun (kısık ateşte karıştırarak kavurun ki
un yanmasın ).Salçalı isterseniz içerisine 1 yemek kaşığı salçayı ilave edin
1-2 kez karıştırın salçanın tadı değişsin. Tuz ve tozşekeri ekleyin karıştırın.
Haşlanmış yeşil mercimeği de ekleyin ve üzerini geçecek kadar sıcak su ilave
ederek karıştırın ( 1 bardak mercimeği 3 bardak sıcak su ile haşladıysanız
haşladığınız suyu dökmek yerine çorbanızın suyu olarak kullanabilirsiniz.
Böylelikle çorbanızın lezzeti daha yoğun olacaktır.) Yaklaşık 15 dakika sonra
çorbanız hazır. Taneli yemek istiyorsanız direk servis yapabilirsiniz.Yok
taneleri ağzıma gelmesin diyorsanız el blendırı yardımıyla çorbanız piştikten
sonra taneleri ezerek servis yapabilirsiniz.
Çorbanızı daha lezzetli yapmak ve görselinin
daha güzel olmasını istiyorsanız tavada sıvıyağın içerisine nane ve kırmızı
biberi ekleyin , hafif kavurun çorbanızı kaselere koyduktan sonra bu karışımı üzerine gezdirin.
0 yorum :
Yorum Gönder