Türk
mutfağının sevilen yemekleri arasında yer alan bu güzellik topik topik
köftelerle patatesin muhteşem lezzetinin bir araya gelmesiyle oluşmakta. Yıllardır
Ana yemeklerin en sevilenleri arasında bulunur.Azıcık uğraştırıyor
ama ilk lokmasıyla yendikçe yeniyor.Haydi mutfağa o halde.
Malzemeler:
Yarım kase yağsız kıyma
1 adet havuç
3 adet patates
1 orta boy kuru soğan
2 adet yumurta
5 Yemek kaşığı pirinç
6 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı domates salçası ( acı tercih edenler acı biber salçası koyabilir )
Çeyrek demet maydanoz
3 çay kaşığı tuz
çeyrek çay kaşığı karabiber
çeyrek çay kaşığı kuru nane
sıcak su
elimizi ıslatmak için küçük kasede su
Terbiyesi:
1 bütün yumurta ve diğerinin sarısını bir kapta tuz ile çırpalım.İçerisine çeyrek limon suyu ve 1 yemek kaşığı un ilave edip su ile hafif sulandıralım
Yapılışı:
Patatesleri yıkayıp kabuklarını soyalım , yemeklik doğrayalım.Tencereye yağ koyarak soğanı
yemeklik doğrayıp üzerine çeyrek çay kaşığı tozşeker ekleyerek
kavuralım.Salçayı ilave edip 1-2 kez karıştırarark kokusunun gitmesini
sağlayalım.1 çay kaşığı tuz ve çay kaşığının ucuyla karabiber ve nane
ilave edip patatesleri ekleyelim.Sıcak suyu ve terbiyesini karışıma ilave edip
karıştıralım ocağımızın altını kısalım.Çok fazla su koymamaya dikkat
edin suyu çok olunca lezzeti pek olmaz.
Kıymayı karıştırma kabına alalım,üzerine tuzu serpip biraz bekleyelim.Tuz kıymanın kokusunu alsın kıymanın kokusunu sevmeyenler pişman olmayacaksınız.Diğer
baharatları yıkanıp suyu süzülmüş pirinci , ince doğranmış maydanozu ve yalnızca yumurtanın beyazını ekleyin
Elimizi
hafif ıslatarak karışımı yoğuralım.Topik köftelerimizi koyacağımız bir
tepsiye unu serpiştirelim.Elimizi suyla ıslatalım kıymadan minik
parçalar alıp minik toplar hazırlayalım bunları unlu tepsinin içerisine
koyalım.Arada tepsiyi sallayalım ki un köfteciklerin her yanına
yapışsın.Bunu yapmazsak köfteciklerimiz suyun içerisine girince dağılır
.Tadında sorun olmaz ama siz off olmadı diye hayıflanıp
durursunuz.Tepsideki un miktarı azalmışsa ekleme yapmanızda yarar var.
Evet
şimdi miniş köftecikler bittiğine göre tepsiyi bir kez daha sallayıp
köftelerin tepside topik topik yuvarlanmalarını son kez sağlıyoruz.Bu
arkadaşları patatesli suyun içerisine yavaş yavaş gönderme zamanı geldi
azar azar ilave edin ki köftecikler su sıçratıp canınızı yakmasın.İyice
karıştıralım ocağın altını açıp pişmesini bekleyelim.Servis sırasında
limon dilimleriyle ikram edin limon sıkılıp yendiğinde lezzeti daha
güzel oluyor.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder