Sizleri bilmem de ben yıllardır tereyağımı kendim yapıyorum.En son aldığım tereyağın içerisinden patates parçacıkları çıktıktan sonra bu kararı aldım ve diyorum ki iyiki bu kararı vermişim.
Yapacağınız süt kreması almak yalnız marketlerde küçük kutularda satılan kremalardan alırsanız miktarları çok az.Bulunduğunuz şehirde mutlaka bir mandıra yada yalnızca süt ürünleri satan bir market vardır.Açık süt satan güvenilir kişilere de sorup almanız mümkün tabii ki de.İlk yapacağınız zaman az miktarda alıp yaparsanız eminim kendinize güveniniz gelecek.Hoş yapımı çok zor değil fakat tadı mükemmel oluyor hem hijyenik hem de tereyağa oranla daha ekonomik.Haydi bakalım nasılmış tereyağımızın yapımı .
Malzemeler:
süt kreması
Karıştırma kabı
mikser
tel süzgeç ( tel süzgeç yoksa normal süzgecin içerisine temiz hiç kullanılmamış bez sererek te kullanabilirsiniz.)
Yapılışı:
Kremayı bir karıştırma kabına alalım.Elimizle karıştırarak özleşmesini sağlayalım.İlk başta pütürlü bir görünüm oluyor .Biraz yoğurduktan sonra sulanıyor telaşa gerek yok.Yoğurmaya devam edelim bakın şimdi hafif koyulaşmaya başladı.İçerisinden hafif su çıkmaya başlayacak, bu suyu sakın lavaboya dökmeyin bir saklama kabının içerisine alın.Şimdi yoğurmaya devam ediyoruz dilerseniz bu aşamada mikserden yardım alarak işi biraz daha kolaylaştırabilirsiniz.Çıkan suyu saklama kabına alıyoruz.Yoğurmaya devam ta ki krema tereyağ koyuluğunu ve görünümünü alana kadar.Çıkan suyu her seferinde saklama kabına almayı unutmayalım.
Krema artık tereyağ görünümüne geldi.Bu noktada tereyağın içerisine su koyup bir kaç kez suyun içerisinde yoğuracağız.Süt renginde bir su çıkacak bu suyu dökelim.Tekrar yeni su ekleyip yoğurmaya devam bu işlemi tereyağın içerisinde bulunan su berrak bir renk alana kadar tekrarlayalım.İçerisindeki acı suyun çıkmasını sağlıyoruz.Bunu yapmazsak tereyağımız çok kısa sürede yapıldığı andaki lezzetini kaybedecek.
Su duru bir görünüm aldığında tel süzgecin içerisine elimizle toparlak şekiller vererek alalım e suyunun süzülmesini sağlayalım.Tuzlu tereyağ istiyorsanız bir kısmını ayırıp içerisine turşuluk tuzdan koyup karıştıralım.Top haline getirelim.buz dolabı poşetlerine koyup dondurucuya atalım.Kullanacağınız zaman çıkartıp afiyetle tüketin.Aradaki farkı göreceksiniz ne boya var ne patates çıkma riski :))
Afiyet Olsun
Denedim mükemmel oldu
YanıtlaSil