KURU PATLICAN DOLMASI
Yazdan kurutulan patlıcanlarla hazırlanan müthiş bir lezzete hazırmısınız ? Kendiniz kurutamamış olabilirsini o zaman baharatçılardan alarak mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Patlıcan dolmasını birde bu haliyle deneyin derim .Denemediyseniz tavsiye ederim.Lezzet oldukça farklı oluyor. Bakalım nasılmış haydi kolay gelsin o halde mutfağa
Malzemeler:
10 adet kuru patlıcan
200 gr az yağlı kıyma
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 su bardağı yıkanmış pirinç
Yarım çay bardağı ıslanmış bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
pul biber( isteğe göre )
çeyrek çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kuru nane
Aldığı kadar su
Sos için
Sıcak su
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Üzeri için
Süzme Yoğurt
Taze nane
Pul biber
Patlıcanları kaynar suda 3-4 dakika kadar haşlayalım. Çok fazla kaynatmayalım ki parçalanmasınlar. Yani ne çok fazla yumuşak olacak ne de çok sert olacak .Haşlama sonrasında hemen sıcak sudan çıkartıp soğuk suya koyalım. Soğanı ve sarımsağı mutfak robotunda parçalayalım,
Dolma harcının diğer malzemelerini bir kaseye alarak iyice yoğuralım. Patlıcanların içini bu harçla dolduralım fakat tam ağzına kadar doldurmayalım. Yaklaşık olarak 1, 1,5 cm boşluk kalmalı harçla patlıcanın kalan kısmı arasında.
Tencereye patlıcanların ağızları üst üste gelip birbirini kapatacak şekilde dışarıdan içeriye doğru dizelim. Ayrı bir kapta kaynar suda domates salçasını eritelim., dolmaların üzerini kapatacak şekilde tencereye ekleyelim. Zeytinyağını ve nar ekşisini de tencereye ekleyip üzerine 1 adet tabağı ters olarak kapatalım. Kısık ateşte patlıcan yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Bir tavada tereyağını eritip içerisine pul biberi ekleyelim. Servis sırasında dolmaların üzerine önce yoğurt sonra ince kıyılmış nane ve en üste sosu dökerek servis yapalım.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder