Evde zeytin Yapmak
sanıldığı kadar zor değil ,Yalnızca yapacağımız zeytinin satış
zamanlarını bilmek genellikle semt pazarlarında bulmak mümkün. Hazır aldığımız zeytinlerin içerisinde katkı maddeleri çok doğal lezzet olarak suni bir tadı var evde yapılanda gerçek zeytin tadını daha ucucza mal etmiş oluyorsunuz.
Şöyle diyeyim 1 kg zeytin fiyatına 3 kilo belki daha fazla zeytin alabilirsiniz. Şaşırdınız değil mi ? boyutuna göre değişen fiyatlarına rağmen yine de hazırlardan daha ucuza mal oluyor.Genellikle Ekim -Aralık ayları arasında semt pazarlarında satılır , bu aylar içerisinde hem yeşil olanı hem siyahı rahatlıkla bulmanız mümkün.Zeytinin bir kaç farklı şekilde yapılışı var ben bu kez size salamura tarifini vereceğim ileriki zamanlarda diğer tarfiflere de yer vereceğim takipte kalırsanız kaçırmazsınız.
Şöyle diyeyim 1 kg zeytin fiyatına 3 kilo belki daha fazla zeytin alabilirsiniz. Şaşırdınız değil mi ? boyutuna göre değişen fiyatlarına rağmen yine de hazırlardan daha ucuza mal oluyor.Genellikle Ekim -Aralık ayları arasında semt pazarlarında satılır , bu aylar içerisinde hem yeşil olanı hem siyahı rahatlıkla bulmanız mümkün.Zeytinin bir kaç farklı şekilde yapılışı var ben bu kez size salamura tarifini vereceğim ileriki zamanlarda diğer tarfiflere de yer vereceğim takipte kalırsanız kaçırmazsınız.
Hem
kendi ellerinizle yapıyor olmanın verdiği zevk hem katkısız ve maddi
olarak da daha ucuza mal ediyor olmanın verdiği his harika. Tdına
gelinceee kendiniz yaptıktan sonra emin olun bir daha hazır zeytine
dönüp bakmayacaksınız bile. Yıllardır kendim yaparım yaptığım zeytin
bittiği anda kesinlikle almam çünkü aynı lezzet değil deneyin kararı
kendiniz verin .
Malzemeler:
5 kg siyah zeytin
1 su bardağı salamura kalın tuz ( tane olanlardan )
5 litrelik su şişesi
Yapılışı:
Öncelikle zeytinlerin yapraklarını ve saplarını temizleyelim. İçinde ezik olanlar varsa ayıralım ve zeytinleri 1-2 kez iyice yıkayalım. 5 litrelik su şişesini de yıkayalım .Yıkanmış zeytinleri su şişesine dikkatlice koyalım içerisine kalın tuzu ekleyip kapağını kapatalım. Şimdilik işlemimiz bitti. Su şişesini her gün sallayacağız 2nci günden sonra içerisinde biriken suyu yavaş yavaş dökmeliyiz.Şişeninkapağını açıp elinizi ağız kısmına koyup şişeyi ters çevirin su birikmişse parmaklarınızın arasından çıkacaktır.
İhmal etmeden her gün sağa sola hareket ettirerek sallayın ki içerisindeki kalın tuz erimeye başlasın. Tuz eridikçe zeytine tuz işleyeceğinden içerisindeki acı su daha çabuk çıkacak ve tatlanıp yenecek hale gelecek.Zeytinin türüne göre olma süresi değişkenlik gösteriyor.Dilerseniz 2 ye ayırarak yapabilirsiniz böylelikle zeytinler daha kolay hareket eder sallama sırasında ve acı suyu daha kolay çıkar.
Yaklaşık olarak 15 günde hazır oluyor zeytin ama siz 10 uncu günde zeytinin tadına bir bakın acılık yoksa yenmeye hazır hale gelmiştir.Bundan sonrasında cam kavanoza alıp üzerine zeytinyağı ekleyip buzdolabında saklamak kalıyor.Limon suyunu ve limon dilimlerini sofraya koyacağınız zaman eklerseniz zeytinin dayanma süresini arttırırsınız.
Afiyet Olsun
SİYAH SELE ZEYTİN
Malzemeler:
5 kg siyah zeytin
1 su bardağı salamura kalın tuz ( tane olanlardan )
5 litrelik su şişesi
Yapılışı:
Öncelikle zeytinlerin yapraklarını ve saplarını temizleyelim. İçinde ezik olanlar varsa ayıralım ve zeytinleri 1-2 kez iyice yıkayalım. 5 litrelik su şişesini de yıkayalım .Yıkanmış zeytinleri su şişesine dikkatlice koyalım içerisine kalın tuzu ekleyip kapağını kapatalım. Şimdilik işlemimiz bitti. Su şişesini her gün sallayacağız 2nci günden sonra içerisinde biriken suyu yavaş yavaş dökmeliyiz.Şişeninkapağını açıp elinizi ağız kısmına koyup şişeyi ters çevirin su birikmişse parmaklarınızın arasından çıkacaktır.
İhmal etmeden her gün sağa sola hareket ettirerek sallayın ki içerisindeki kalın tuz erimeye başlasın. Tuz eridikçe zeytine tuz işleyeceğinden içerisindeki acı su daha çabuk çıkacak ve tatlanıp yenecek hale gelecek.Zeytinin türüne göre olma süresi değişkenlik gösteriyor.Dilerseniz 2 ye ayırarak yapabilirsiniz böylelikle zeytinler daha kolay hareket eder sallama sırasında ve acı suyu daha kolay çıkar.
Yaklaşık olarak 15 günde hazır oluyor zeytin ama siz 10 uncu günde zeytinin tadına bir bakın acılık yoksa yenmeye hazır hale gelmiştir.Bundan sonrasında cam kavanoza alıp üzerine zeytinyağı ekleyip buzdolabında saklamak kalıyor.Limon suyunu ve limon dilimlerini sofraya koyacağınız zaman eklerseniz zeytinin dayanma süresini arttırırsınız.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder