Her zaman dediğim gibi evde yapılmış gibisi yok.İçerisinde ne olduğunu bilerek bir şeyler yapıp yemenin ve beğeni almanın tarifi inanılmaz.İnanın bundan sonra dışarıda lahmacun yemeyeceksiniz.
Lezzeti o kadar güzel ki yapımı çok zor değil hemen gözünüz korkmasın tamam belki biraz uğraştırıyor ama ilk lokmadan sonra bana hak vereceksiniz.Pişme süresi oldukça kısa pişirirken biraz hızlı olmakta fayda var diye düşünüyorum .Haydi bakalım kolay gelsin şimdiden ellerinize sağlık.
EV YAPIMI LAHMACUN
Malzemeler:
- 2 tatlı kaşığı kuru maya ( ya da 1 paket instant maya )
- 2 tatlı kaşığı tozşeker
- 5 Su bardağı un
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı su
İç harcı:
- Kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 2 domates
- 3 sivribiber
- Maydanoz
- Karabiber tuz pul biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
Yapılışı:
Öncelikle mayayı hazırlamakla başlayalım 1 bardak ılık suyun
içerisine toz şeker , maya karışımını koyalım maya ve şeker eriyene kadar
karıştıralım .Mayalanma süresinin kısalması ve mayanın bardaktan taşmasını
engellemek için bardağı hamuru yoğuracağımız kabın içerisine alalım streç film
kapatarak hava ile temasını engelleyelim. 5 dakika sonra mayanın
kabarmaya başladığını göreceksiniz.
Şimdi Unu eleyerek ortasını havuz gibi
açalım , mayayı ve tuzu ilave edelim .Yavaş yavaş suyu ilave ederek hamuru
yoğuralım hamuru yoğururken yaklaşık 3.5 bardak su alıyor fakat bu ölçüler
kullanılan bardağa göre değişiklik gösterdiğinden siz kendi bardak ölçünüze
göre ayarlayabilirsiniz.
Hamurumuz yumuşak bir hamur olacak buna dikkat edin fazla
katı olursa pişme esnasında kurumaya sebep olabilir. Hamuru yoğurduktan sonra
üzerini kapakla kapatın dinlenmesi için yaklaşık 20-25 dakika beklememiz gerekecek .Bu süre içerisinde iç
malzemesini hazırlayalım.Soğanı rendeleyelim bol soğanlı olmasını istiyorsanız
soğanı 2 adet yapabilirsiniz. Domates ve biberleri küçük küçük doğrayalım maydanozu ince kıyarak
karışıma ekleyelim.
Kıyma, tuz, karabiber , pul biber ,isteğe bağlı isot domates ve biber salçası
ekleyip iyice karıştıralım.Üzerine biraz su ekleyip karışımı kenara alalım.
Fırını 180 dereceye ayarlayalım. Hamurumuz bekleme süresi sonunda kıvamını
almış olacak tezgah ya da masayı unlayalım. Hamuru tekrar yoğurup ceviz
büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayalım üzerine bir miktar un serperek
merdane ya da oklava yardımıyla hamuru açıp ortasına harcı koyarak unlanmış
tepsiye yerleştirelim. Hamuru açarken ince açmaya özen gösterelim.
- Diğer hamur işlerine oranla daha kısa sürede pişiyor bunu hatırlatmakta fayda var. Dilerseniz fırından çıkarttıktan sonra üzerine tereyağı ya da margarin sürebilirsiniz. Hazırların lezzetini aramayayım diyorsanız sürmenizi tavsiye ederim.
- Servis sırasında maydanoz, taze soğan ve limonla sunumu yapabilirsiniz. Yapım aşaması biraz zahmetli gibi görünse de inanın kendi yaptığınız lahmacunun tadına bayılacaksınız. Sonuç olarak nasıl yapıldığını biliyorsunuz. Hem siz hem de sevdikleriniz hazır lahmacun bir daha yemeyeceksiniz :))
- Size farklı bir yöntem daha söylemeden geçemeyeceğim. yağsız tavada kısık ateşte üzerine tencere kapağı kapatarak ocakta da pişirebilirsiniz.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder