Kerevizin fazydalarını bilmeyen pek yoktur sanırım .İçeriğinde A,C,E,K vitamini de bulunuyor; protein, fosfor, potasyum, demir ve kalsiyum da bulunmakta. Güçlü bir antioksidan özelliği vardır, Şeker hastalığı ve özellikle yüksek tansiyona iyi geldiği araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
Gerek kerevizin kendisi gerek se yaprakları bulunmaz birer nimet olarak yararlarından dolayı karşımıza çıkmakta le sinirleri yatıştırır. İdrar söktürücüdür.Hazmı kolaylaştırır , sinir sistemine faydalıdır , böbrek kumu ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.
kanı temizleyerek mikrobik birçok rahatsızlığa karşı korunmanızı sağlar. Böbrek kumu ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Eh bunca yararının olduğunu bildiğimiz halde bu zavallı sebzeyi sırf kokusundan dolayı sevmeyenler varsa portakal ve limonla kokuyu gidermek oldukça kolay.
Malzemeler:
2 adet orta boy kereviz
1 adet kuru soğan
2 adet havuç
zeytinyağı
1 adet portakal
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
3-4 dal kereviz sapı
1 adet orta boy patates
2 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
Öncelikle kerevizlerimizi güzelce yıkayalım ve kabuğunu soyalım . Kerevizi ister küp şeklinde isterseniz yarım halkaşeklinde doğrayalım kararmaması için limonlu suyun içerisine koyalım.Kuru soğanı yemeklik doğrayalım, patatesi yıkayıp kabuklarını soyalım ve doğrayalım. Havucu yıkayıp kabuğunu soyalım ve halka şeklinde doğrayalım.Soğanı ve havucu zeytinyağ koyduğumuz tencerede kavuralım. Kerevizleri limonlu sudan çıkartıp yıkayalım kavrulmuş soğan ve havuç karışımına ekleyelim. İçerisine doğranmış patatesi ilave edip bir kaç kez karıştıralım.
Sıcak suyu ekleyip tuz ve şekerini ilave edelim.En son dokunuş olarak 1 dilim portakal, portakalın suyunu ve ince kıyılmış kereviz saplarını ekleyip tenceremizin kapağını kapatalım.Mis gibi portakal kokulu kerevizimiz 15 - 20 dakika sonra pişmiş olacak.Kereviz ve patates yumuşadığı anda leziz yemeğimize sofrada eşlik edecek limon dilimlerini hazırlamayı unutmayalım.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder