AYVA REÇELİ
Kış meyveleri arasında tüketilen ayva hepimizin bildiği gibi
çiğ olarak tüketildiği gibi tatlısı , marmelatı ,hoşafı yapılan bir meyve .Her
birinin tadı diğerinden farklı ve güzel .Hatta öyle ki bazı bölgelerde etli
yemeği dahi yapılıp sofralarda yerini almakta. Sanılanın aksine yapımı zor
değil. Gelin kendinize ve sevdiklerinize bir güzellik yapıp hazır reçellerden
kurtulup reçelleri kendiniz yapın. Hem daha sağlıklı hem de çocukluğunuzda
Annelerimizin yaptığı reçel lezzetinde. Mevsiminde olan tüm meyvelerle nefis
reçeller hazırlayıp sevdiklerimize sunalım tüm övgüleri biz kapalım .E Kolay
Gelsin o zaman
Malzemeler:
- 1 kg. Ayva
- 4 su bardağı toz şeker
- yarım limonun suyu
- 5-6 adet karanfil
- yarım parça çubuk tarçın
- 1 su bardağı su
Yapılışı:
Ayvayı dilimleyip dış kabuklarını soyalım . Ortalarını ve çekirdek kısımlarını çıkartıp çekirdekleri bir kaseye alalım. Dilimlenmiş ayvaları istediğiniz şekilde doğrayalım benim tercihim genellikle ya küp şeklinde doğramaktır ya da rendelemektir.Tencereye ayvanın dış kabukları ve orta kısımlarını koyup üzerine 2-3 su bardağı su ekleyerek kaynatalım.
Kaynattığımız
suyun içinden kabukları ve orta kısmını çıkartalım yalnızca suyu kalsın içerisine
doğradığımız ayvaları ve çekirdeklerini ekleyelim . Üzerlerine toz şekeri
gezdirip kıvam alana kadar kısık ateşte kaynatalım. Karanfil ve çubuk tarçını bu aşamada reçele ekleyelim ki mis gibi kokuları işlesin.Limon suyunu ilave edip
ocaktan alalım. Reçelimiz ılık hale gelinde temiz kavanozlara koyup kavanozu
bir süre baş aşağı şekilde tutup serin bir yerde muhafaza edelim.
Reçelin kıvamını anlamak için : Bir yemek kaşığı reçel suyunu tabağa alalım . Biraz soğuyunca
tabağı sağa sola eğelim,Eğer çabuk akıyorsa reçel suludur, kaynatmağa devam
edelim.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder