ÇİBÖREK
Tatarlardan bizlere en büyük armağan bu börek.Farklı tarfilerine rastlanmakta fakat orjinalinde ne yumurta nede yoğurt vardır.İçerisinde yoğurt ve yumurta varsa o börek çibörek değildir.Eskişehir'de hemen hemen her yerde rastlayabilirsiniz.Eskişehir'e gelipte bu Muhteşem lezzeti tatmayanlar çok şey kaçırır .Yolunuz düşerse bu muhteşem lezzeti esas yerinde yemeden ayrılmayın.
Hiç denememiş olan varsa bu fırsatı değerlendirin derim.İç malzemesi çiğ olarak kullanılır.Sakın içi çiğ ya pişmezse diye düşünmeyin harika pişiyor içi.Yalnız iç malzemesine su eklemeden sakın yapmayın özelliği sulu olması diğer türlü kıyma hamurun içinde bir yerde toplanıp kalır aynı lezzeti de vermez.Biraz uğraşacağız ama değecek .Haydi bakalım bu lezzeti yapmak için kolları sıvayalım.Yanında olmazsa olmaz Ayran hazırlamayı unutmayın.
Malzemeler
Hamuru için:
4 su bardağı un2 su bardağı su
1 yemek kaşığı sirke
Kıymalı iç için:
200 gram kıyma2 adet soğan
1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için:
sıvı yağ
Yapılışı:
Derin bir kabın içerisine unu koyalım. Sirke ve tuzu ekleyelim.. Azar azar suyunu ekleyerek güzelce yoğuralım..Yoğurduğumuz hamurun üzerini nemli bir bez yardımıyla kapatıp 20 dakika dinlendirelim.İç harcı hazırlamak için bir kaseye kıyma,tuz ,rendelenmiş soğan ekleyip harmanlayalım üzerine suyunu ekleyip karıştıralım. Unutmayın iç harç sulu olacak.
Dinlenmiş olan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp beze haline getirelim. Tezgahı unlayalım hamuru tatlı tabağı büyüklüğünde açalım.Uca yakın kısmına iç harçtan koyup diğer uçla birleştirelim.Yalnız harcı tam uca koymayın kenarını kesici ile keseceğiz.Böylelikle hem harcın dışarıya çıkmasını engellemiş olacağız hem de her iki hamurun yapışmasını sağlamış olacağız.
Hamurumuz ne çok ince nede çok kalın olmalı.Kenar kısımlarından kesilen parçaları birleştirerek tekrar beze haline getirelim. İki ucu birleştirip kenar kısımlarını da kestikten sonra bol kızgın yağda arkalı önlü pişirelim.Fazla yağını kağıt havlu sererek süzdürebilirsiniz. Yanında bol köpüklü ayranla harika olur.
Hamurumuz ne çok ince nede çok kalın olmalı.Kenar kısımlarından kesilen parçaları birleştirerek tekrar beze haline getirelim. İki ucu birleştirip kenar kısımlarını da kestikten sonra bol kızgın yağda arkalı önlü pişirelim.Fazla yağını kağıt havlu sererek süzdürebilirsiniz. Yanında bol köpüklü ayranla harika olur.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder