EVDE KEFİR NASIL YAPILIR ?
Biliyoruz ki kefir vücudumuz için oldukça yararlı bir besin bu yarraları duyduktan sonra artık kefire tü öğk kaka diyenler bir daha düşünsün derim .Lezzetini sevmiyorsanız meyvalarla tatlandırarak içebilirsiniz, mutlaka sade olarak içeceksiniz diye bir kural yok .
Marketlerde kefir mayaları toz halinde satılıyor ama derseniz hayır ben toz istemiyorum kefir tanesiyle yapacağım bunun kolay yolu da sosyal medyada kefir paylaşım grupları var bulunduğunuz şehirde mutlaka temin eden birini bulursunuz.Bu lezzeti ne olur tüketin çocuklarınıza içirin bakın nelere faydalıymış:
Günlük olarak 175 ml içilen kefirde bulunanlar:
6 gram protein
yüzde 20 kalsiyum
yüzde 20 fosfor
yüzde 14 B12 vitamini
yüzde 19 B2 vitamini
yüzde beş magnezyum
yeterli miktarda D vitamini
Faydaları nelermiş ?
- Hücrelerin çabuk yenilenmesine sebep olduğu için tümör oluşumunu önler.
- Tüm alerjilere karşı en kuvvetli iyileştiricidir.
- Hiçbir yan etkisi bulunmayan güçlü bir antibiyotiktir.
- Karaciğer hastalıklarının tedavisinde yardımcı olabilir.
- Safra kesesi taşlarını dökmeye yardımcı olur.
- Vücudu ağır metal, tuz ve alkol gibi maddelerden arındırır.
- Kimyasal antibiyotikleri elimine eder.
- Kötü kolesterolü düşürür.
- Bağırsak yolunu temizler.
- Patojen mikro organizmalara karşı etkilidir.
- Rahatsız bağırsak sendromuna iyi gelir.
- Gastrit tedavisinde etkilidir.
- Pankreas sorunlarında faydalıdır.
- Ülseri tedavi edici özelliği vardır.
- Kolon kanserini önlemede yardımcı olabilir.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Vücut fonksiyonlarını düzenler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Mantara iyi gelir.
- Yüksek tansiyonu düşürür.
- Nekahat döneminde kullanılırsa iyileşme sürecini hızlandırır.
- Kanser hücrelerinin büyümesini engeller.
- Sedef hastalığı tedavisinde yardımcı olabilir.
- Egzama tedavisinde kullanılır.
- Tümörlerin büyüklüğünü azaltır.
- Kalp hastalıklarını tedavi eder.
- Bağırsaklardaki tıkanıklığı tersine çevirir.
- Kan damarlarını temizler.
- Enerji verir.
- Kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.
- Akciğer enfeksiyonlarına karşı etkilidir.
- Metabolizmayı çalıştırır.
- Kilo vermek isteyenlere yardımcıdır.
- Aknelere iyi gelir.
- Saçı canlandırır.
- Diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde etkilidir.
- İlaçların yan etkilerini azaltır.
- Antibiyotik kullanımı sonrasında vücuttaki iyi bakterileri korur.
- Sindirim sistemindeki mikrofloranın korumada görev yapar.
- Tansiyonu düzenler.
- Kan şekerini düşürür.
- Yağ asidi ve kolesterol seviyesini düşürür.
- İshale iyi gelir.
- Şişkinliği azaltır.
- Bağırsak hareketlerini hızlandırır.
- Strese karşı etkilidir.
- Uyku sorunlarının tedavisine iyi gelir.
- Depresyona iyi gelir.
- Dikkat eksikliğine iyi gelir.
- Beynin nörofoksiyonlarını geliştirir.
- Midedeki gazı azaltır.
- Laktik asit fermantasyonu ile süt ürünlerinin sindirimini kolaylaştırır.
- Enfeksiyonlara karşı etkilidir.
- Vajinal kokuları yok eder.
- Kırışıklıkları gerginleştirir.
- Arterite iyi gelir.
- Kalın bağırsak yangısını iyileştirir.
- Gut hastalığına karşı etkilidir.
- Migrene iyi gelir.
- Romatizma tedavisinde etkilidir.
- Mide rahatsızlıklarına karşı etkilidir.
- Detoks etkilidir.
- Sütün içerisindeki proteinin alımını ve sindirimini arttırır.
- B3 , B6 ve folik asit üretimini destekler.
- Tüberküloz tedavisinde etkilidir.
- Mide kramplarına iyi gelir.
- Regl döneminde tüketilebilir.
- Kronik bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir.
- Karaciğer enfeksiyonlarına iyi gelir.
- Astıma karşı iyi gelir.
- Bronşit hastalarına önerilir.
- Kansızlığa iyi gelir. Metastazı engeller.
- Sabahları görülen ağız kokusunu önler.
- Hepatit tedavisinde etkilidir.
- Boğazda balgam birikmesini engeller.
- Kefir yalnızca içilerek değil sürülerek cilde de faydalı olabilir. Kefirin sivilce ve cilt mantarını önleyici etkiye sahip olduğu bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.
Malzemeler
1 yemek kaşığı kefir tanesi
1 adet büyük cam kavanoz,
1 litre süt (5 su bardağı süt- oda sıcaklığında)
Plastik süzgeç.
Evde Kefir Yapımı
Cam kavanozu iyice
yıkayalım. (hijyen çok önemli) Kefir tanelerini iyice
temizlediğimiz kavanozun içine koyalım.Kavanozun içine oda
sıcaklığında beklettiğimiz sütü ilave edelim.Kavanozu 24- 48 saat
oda sıcaklığında bekletelim. (soğuk ise kavanozu bir örtü ile saralım) Kefirimiz
mayalandığında pütür pütür bir görünüm alacaktır. Sonra plastik süzgeç
ile kefiri süzelim.Kefirimiz servise
hazır.
Hazırladığımız kefiri
bardaklara doldurup ayran gibi tüketiyoruz. Süzgeçte kalan
kefirleri zedelemeden suda yıkayalım.Kefirleri sonra
kullanmak üzere suyun içine veya sütün içine koyup ağzı kapalı cam bir kapta
buzdolabında saklayalım.Sağlığa çok faydalı
olan bu harika besinin faydalarını şöyle sıralayabiliriz;
Kefir sindirime yardımcı olur.
Kabızlık ve
hazımsızlık çekenlerin tüketebileceği ideal bir içecektir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sindirim sisteminde
mevcut bulunan bakteri ve mikropların temizlenmesine yardımcı olur.
Kemik sağlığını
korumaya ve kemik kaybını önlemeye yardımcı olur.
Not: Kefir, süt ile ayran arasında bir lezzete sahiptir.Kefiri hazırlarken
kesinlikle metal malzemeler kullanılmamalıdır.Kefiri mayalarken
kavanozu doğrudan güneş ışığında tutmayalım. Kefiri az az
hazırlayıp taze olarak tüketelim. Kullanılmayan kefir tanelerini kapaklı bir kaseye süt ya da suyun içerisine koyarak dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder