Patlıcanları asıl mevsiminde bol bol közleyip kavanozlara doldurursanız kışın aynı lezzete ulaşabilirsiniz.Yazın tazeliğini elde etmek için tam zamanında alınan sebzeler kullanılarak yapılmasında fayda var. Hem maddi olarak daha uygun fiyatta hem de lezzeti daha güzel. Yazdan hazırlanan patlıcanlarla birbirinden farklı tarifler hazırlayabilirsiniz.
Bakalım tarifimiz nasılmış bir göz atalım. Patlıcanı közlerken aygazda közmatik üzerinde yapacağınız gibi birde fırında yapabilirsiniz.Aygaz üzerinde yapmaya oranla biraz daha geç pişer ama size kazandırdığı artısı ocaktan çıkan gazlara maruz kalmadan patlıcanlarınızı yada biberlerinizi daha sağlıklı hazırlarsınız.
Malzemeler:
Patlıcan
Kapya biber
sivri biber
tuz
zeytinyağı
Yapılışı:
Patlıcan ve biberleri iyice yıkayalım. Kürdanla bir kaç yerinden delikler açalım böylelikle hem içi daha çabuk pişecekhem de kolaylıkla dış kabuğunun soyulmasını sağlayacağız.Közmatikte yapmak istiyorsanız patlıcan ve biberleri aldığıkadar közmatiğe yerleştirelim, ocağın altını açalım arada çevirerek her tarafının közlenmesini sağlayalım.
Közlenen biber ve patlıcanları ilk sıcaklığı geçene kadar bekletip ardından soğuk suyun içerisinde bir kaç dakika bekletelim.Daha kolay kabuklarının soyulduğunu göreceksiniz.Kabuklarını soyarkentel süzgeç kullanırsanız sonrasında lavabonun içerisine kabukların gitmesini önlemiş olursunuz.
Gelelim diğer yönteme fırını 180 derecede ısıtıp patlıcan ve biberleri fırın telinin üzerine sıralayalım telin altına fırın tepsisi koyalım ki sular tepsiye aksın. Her tarafı kızardığında 5 dakika fırının içerisinde bırakalım. Közmatikte közlemekten daha pratik değil mi .Hem kabuklar daha kolay soyuluyor hem de daha sağlıklı.Soğuduktan sonra dilerseniz bütün halde dilerseniz dilimleyerek tuz ve zeytinyağı ilekarıştırarak temiz kavanozlara koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder