BAHARATLI EKMEK
Farklı bir lezzet tatmaya hazır olun kahvaltıda beş çayında gayet rahatlıkla tüketilebilecek tarzda bir ekmeğimiz var.İçerisinde farklı oynamalar yapıp lezzetini zevkinize göre değiştirmeniz mümkün.Hamur aynı ölçüde oldukça sorun yok
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1,5 su bardağı ılık süt ( süt yoksa yerine suda kullanabilirsiniz )
- 1 tatlıkaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 paket instant maya
- aldığı kadar un ( yaklaşık 6 su bardağı un alıyor ama siz yine de unu ölçülü olarak azar azar ilave edin )
Baharatlar:
- 1,5 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı pul biber
- yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kuru biberiye ( isteğe bağlı )
- 3-4 yaprak fesleğen yada 1 çay kaşığı kuru fesleğen ( isteğe bağlı )
- 1 çay kaşığı reyhan ( isteğe bağlı )
Yapılışı:
Öncelikle fırını 180 derecede ısıtalım.Karıştırma kabında maya ve toz şekeri karıştıralım üzerine ılık süt ve suyu ekleyip karıştıralım .Tuz hariç baharatların hepsini ilave edip karıştıralım Yavaş yavaş unu ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.Hamurumuz istediğimiz kıvama geldiğinde yoğurduğumuz hamuru bıçakla çok dibe gelmeden 4 eşit parçaya böler gibi çizik atıp üzerini kapatarak mayalandırmaya bırakalım.
İçerisine hava girişi sağlandığı için hamurumuz bu şekilde daha iyi mayalanacak , daha çok kabaracak .Hamurumuz 2 katına ulaştığı anda tuzunu ekleyip bir kez daha yoğuralım.Unlanmış tezgaha alıp dilediğimiz şekli verelim.hafif unlanmış tepsi ya da pişirme kabına yerleştirip üzerine su ile karıştırılmış zeytinyağı fırça ile sürüp pişirelim.
Fırının içerisine ısıya dayanıklı bir kaseye su koyarsanız ekmeğin üstünün çok kurumasını önlersiniz.
Kelepçeli kek kalıbında çiçek ekmek şeklinde olabilir.
Bütün hamur tepsiye dizilip bastırılabilir.
Minik hamburger ekmekleri tarzında şekiller verilebilir.
Afiyet Olsun
0 yorum :
Yorum Gönder